ungdomsråd_15 (4)

Aktive ungdomsråd i alle kommuner

På konferansen Ungdommenes Finnmark, som ble arrangert i oktober 2009 av Finnmark fylkeskommune, var ungdom fra nær alle kommuner i fylket samlet for å presentere sine drømmer for Finnmark. Et av forslagene som fikk aller flest stemmer var et ønske om opprettelse av ungdomsråd i alle kommuner.

Starten på jobben for et bedre ungdomsdemokrati og prosjektet "Aktive ungdomsråd i alle kommuner", begynte med andre ord i 2009.

Barn og unge har rett til å bli hørt. Dette er likevel ikke den eneste grunnen til å høre på dem. Ungdommens uttalelser er en viktig informasjonskilde for kommunens administrasjon og politikere. Informasjon om unges ønsker og behov er avgjørende for at kommunene skal kunne utvikle det beste velferdstilbudet for ALLE innbyggere. Barn og unges rett til å uttale seg i saker som angår dem selv er lovfestet. FN’s Barnekonvensjon ble ratifisert av Norge i 1991 og ble innarbeidet i Norsk lov i 2003. Artikkel 12 i Barnekonvensjonen sier: Barn har rett til å si sin mening i saker som vedrører dem. Barns meninger skal tillegges vekt.

Målet med prosjektet “aktive ungdomsråd i alle kommuner”, er at alle kommuner i Finnmark skal ha aktive ungdomsråd. Ungdom, som er morgendagens beslutningstakere, skal bidra til å utforme sin egen framtid i Finnmark. Ved å engasjere ungdom i kommunene til aktive og medvirkende deltagere i ungdomsråd, er målet å bidra til økt bolyst. Altså snudd en langvarig negativ befolkningsutviklingstrend. La ungdommene få aktiv del i utviklings- og demokratiarbeidet i kommunene og regionen

Prosjektet er støttet av KRD’s bolyst prosjektmidler og FFK. Dette prosjektet slik det legges opp, vil kreve både kommunal egeninnsats og direkte økonomisk bidrag. Vårt utgangspunkt er at alle de 19 kommunene e fylket deltar i prosjektet. Hver kommune vil stille med en person dedikert til prosjektet med en viss stillingsandel. Ut fra dette regnes kr 50.000 som bidrag fra kommunene i arbeidsinnsats. Dette inkluderer ca 15 % stilling, lønn og sosial kostnader, andel av husleie m.m.

I tillegg kommer en direkte økonomisk egeninnsats på kr.10.000 per kommune. Til sammen vil hver kommune bidra med kr.60.000 hvert år i prosjektet.

Pr i dag er det etablert 17 ungdomsråd og de to kommunene som gjenstår, jobber aktivt i prosessen med etableringen av et ungdomsråd.

Gjennom dette prosjektet ønsker regionrådene i fylket å gå sammen om å gjøre ungdommens ønske til virkelighet. Slik kan ungdom få positive opplevelser til medvirkning, økt deltagelse i lokaldemokratiet og tettere band til kommunen sin.

 216872  10151014509716431  1143505463 n

Hva er et ungdomsråd? Det er et lokalt hørings- og innflytelsesorgan. På lik linje med eldreråd eller råd for funksjonshemmede, er det et interesseorgan som skal fremme en konkret gruppes synspunkter overfor lokalpolitikerne. Ungdomsrådet skal jobbe for at kommunen skal bli et bedre sted for unge å leve, og det skal fremme ungdoms interesser.

 

For å få ungdomsråd til å fungere er det nødvendig med god organisering. Flere ungdomsråd ønsker skolering innenfor tema som møtekultur, møteteknikk og argumentering. For at ungdom skal føle at ungdomsråd er seriøst, troverdig og at de blir tatt på alvor, er det viktig at de får den rette skoleringen. Vi vet at ungdom er impulsiv og lett kan miste fokus på det de er med på, derfor er det viktig at vi som står rundt de unge kan dele av kunnskapen i forhold til oppgaven de skal ta fatt på -og gi det løftet de trenger. Dette kan føre til en utvikling og en dypere motivasjon blant de unge i forhold til ungdomspolitikk. Vi håper at denne oppgaven kan gi dem så mye kunnskaper, inspirasjon og lyst til å fortsette å være med i medbestemmelser -etter endt oppdrag i ungdomsrådet.

Det som er en viktig oppgave i ungdomsrådsarbeid, er forpliktende avtaler mellom lokal politisk ledelse og ungdom. Være bevist på å ta dem med i møter, råd og utvalg, men også gi dem handlerom og tillit. Tillit til å være med å løse egne utfordringer i forhold til deres egen aldersgruppe. Hver kommune må i tillegg forplikte seg og ha en egen ansvarlig som har ansvar og følger opp ungdomsrådet, være rettleder og inspirator for ungdommene. I mange tilfeller kan dette være veldig personavhengig for hva resultatet blir, hvor engasjert er denne personen og hvor mye tid blir prioritert til ungdomsrådsarbeid. Ungdomsrådsarbeid tar tid!

 

For at ungdom skal føle at rollen i ungdomsrådet er seriøst og troverdig, er det viktig at de blir kurset i den rollen de skal inneha.

1. helga i oktober skal det arrangeres ungdomsrådssamling for all engasjert ungdom i Finnmark, samlingen vil være i Havøysund i Måsøy kommune. Det er ungdomsrådet i Måsøy kommune og prosjektet «aktive ungdomsråd i alle kommuner» som sammen arrangerer samlingen.

Helga skal være med på å gi de unge kunnskaper, erfaringer og motivasjon for best mulig å kunne ivareta den rollen de innehar i ungdomsrådet. Samtidig skal helga kunne være med på å knytte kontakter på tvers av kommunegrensene for å kunne utveksle erfaringer, og sist men ikke minst skal helga være sosial.

Temaer som er på agendaen under samlingshelga er: saksgang, debattering, ungdoms politisk utvalg, motivasjon/ coaching og sosiale aktiviteter som for eksempel sportsaktiviteter og ungdomskonsert på kvelden.

 

Alle ungdomsråd i Finnmark er invitert til samlingen. I de to kommunene som det gjenstår å få etablert ungdomsråd, er det spesielt viktig at engasjert ungdom får ta del i denne samlingen- for å kunne være med på etablering av et ungdomsråd i hjemkommunen.

Å arrangere en samlingshelg for ungdomsråd er kjempe viktig for å bevare motivasjonen og holde engasjementet opp hos de unge. En samlingshelg kan være med på å bidra til økt interesse for ungdomspolitikk og en del av målet med ungdomsrådssamlingen er å gi de unge inspirasjon for videre arbeid med ungdomssaker.

 

 

Aktiviteter som har vært i prosjektet «aktive ungdomsråd i alle kommuner»

 

Høsten 2011 -> ungdomsrådssamling for 60 deltagere, fra 11 kommuner, i Lakselv- med fokus på møtekultur/ møtestruktur, hersketeknikk, taleteknikk.

Vinteren 2012-> Leder samling for 40 deltagere i Lakselv: «hvordan gjøre hverandre god» - hvor det ble satt fokus på lederens rolle.

Våren 2012 -> Voksenkontakt/ sekretær konferanse i Tromsø, en samling for alle voksenkontakter i forhold til hvert ungdomsråd i Nordland, Troms og Finnmark. Hvor det var satt fokus på voksenrollen. Denne samlingen var støttet av Landsdelsutvalget.

 

Videre jobbes det nå med å søke midler fra KRD til et undervisningsopplegg til ungdomsrådene etter rekrutering av nye ungdomsrådsmedlemmer. KS er positiv til å bidra med å lage et pedagogisk gjennomførbart undervisningsopplegg for de nye ungdomsrådsmedlemmene.

Parallelt med dette jobbes det også med veien videre etter prosjektet.  FFK og Øst Finnmark regionråd(som er prosjektets ansvarlige) har startet et samarbeid ang fremtidsplanene i ungdomsdemokratiet i Finnmark.

 

 

Det er store forskjeller i ungdomsrådene i Finnmark. Noen er helt fersk og noen har lang erfaring. Derfor er det viktig at hvert og et ungdomsråd får tilbud om individuell kursing. Flere ungdomsråd har gitt tilbakemelding på hva de ønsker og dette skal gjennomføres i hver kommune, etter felles kurset i oktober.

Den individuelle kursingen kan for eksempel være mediekontakt, saksfremlegg etc. her ser prosjektleder for seg at man får en i den eksakte kommunen til å kurse ungdommene i det ønskede temaet, kanskje noen fra lokaldemokratiet kan ta på seg den oppgaven

 

Mange ting må være på plass for å få ungdomsråd til å fungere. Ungdomsråd kan ha en lik struktur som andre råd og utvalg, men skal ikke være et eldreråd for ungdom. Med andre ord trenger ikke ungdomsråd være identisk med råd for voksne, ha en låst struktur eller virke som andre eksisterende utvalg. Ungdomsrådet må tilpasses ungdom. Dersom ungdomsråd blir presset inn i en mal som ikke passer for dem, vil det ta bort gnisten og motivasjonen for arbeidet. Ungdomsrådet må ikke byråkratiseres i hjel. Saksbehandling trenger ikke å være ungdomsrådets eneste oppgave. Den største motivasjonen er ofte å gjøre noe for andre ungdommer. Det å få ideer til arrangementer og prosjekter; for så å sette dem ut i livet, gjør arbeidet morsomt og engasjerende!

 

Så en liten oppfordring til politikerne:

  • Solid forankring politisk vil ha avgjørende betydning for arbeidet i ungdomsrådet for ungdommene.
  • God kommunikasjon med ungdomsrådet. 
  • Jevnlig og god kontakt med ungdomsrådet.
  • Vær interessert og engasjert i arbeidet til ungdomsrådet.
  • Følg opp saker.
  • Favn ungdommene, vær raus og bry dere om dem.
  • Gi av deres kunnskap til de engasjerte ungdommene, de er lærevillig og ønsker kunnskap om demokratiet.

 

 

 

 

Skjema