Hurtigruta "Hera"

Avisen Nordlys skrev en reportasje etter at Hurtigruta "Hera" forliste utenfor Havøygavelen i 1931. Dato og årstall for reportasjen er ukjent, men avisen kostet på det tidspunket 2 kr.
 

Utklipp fra avisen Nordlys:
Det er så mange krefter som slippes løs på havet er uværshylende vinternett - slik var det også natt til 21. mars 1931, den natten da gode, gamle hurtigruta "Hera" forliste på veg fra Honningsvåg til Hammerfest. Uværet førte til at det ble forvirring i telefonen - og telegrafforbindelsen i Vest-Finnmark, men langt om lenge kom meldingen: - "Hera" var totalforlist like øst for Havøygavelen, syv mennesker var omkommet.

"Hera" stevnet mot undergang og katastrofe. Snøkavet stengte brak som overdøvet vinternattens uværsbrøl, rente skipet med full uværsbrøl, rente skipet for full fart, med 69 mennesker om bord, på grunn. Forskipet sto høyt på et undervannskjær, akterskipet lå under vann. Sitasjonen var meget kritisk og redningsarbeidet måtte ta til omgående. Kapteinens ordre lød: "Kle godt på dere. Kvinner og barn først!" Men det var en som måtte i land før alle de andre, og han måtte svømme 30 meter gjennom frådende brenning. Annenstyrmann, Einar Ramm, spente en line rundt seg og kom seg inn på skjæret. Han fikk festet en like fra skipet og forberedelsene til redningsarbeidet gikk raskt. En provisorisk redningsstol ble laget av to livbøyer med en line og fungerte som taubane. Tre timer senere var 63 mennesker samlet på skjæret. Marsjen over fjellet til Havøysund krevde også liv.

Dette var en redningsaksjon det stod respekt av, den taler om mot og dåd.

Bildet viser hvordan "Hera" ble liggende på skjæret lenge etter forliset.

hera

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildet er hentet fra avisen Nordlys.

En takk til Roald Jørgensen som ga oss avisutklippet.

Skjema