Forsiden/Teknisk/Brannvesen

Brannvern/feiing

Kontaktinformasjon

Feier Tom Jacobsen kan kontaktes på mobiltlf 99 58 17 23.

Retningslinjer
 

Retningslinjer for kontroll og feiing av ildsteder/ piper og fyringsanlegg i Måsøy kommune.


Om feiing av piper

Feiing av piper er i dag behovsprøvd i forhold til registrerte fyringsvaner og den enkelte huseiers bruk av sitt ildsted. Hensikten med et forebyggende brannvern er å sette inn de resursene som er avsatt til dette på det punkt hvor det har størst effekt. Det vil si der hvor en får de største besparelser av liv og eiendom. I denne rekkefølge. I utgangspunktet vil feiing og tilsyn av fyringsanlegget bli utført minst hvert fjerde år, men kan ut i fra en faglig vurdering bli oftere.

Huseiere som til tross for dette likevel mener å ha behov for hyppigere feiing, kan selvsagt få dette ved å kontakte feierne.


Tilsyn av ildsted

Denne foregår ved at det varsles for dette som for feiing. Imidlertid påhviler det huseier i det aktuelle området å melde sitt behov for dette tilsynet og å avtale tid med feier innenfor det tidsrommet det er snakk om. Det er kommunens plikt å sørge for at ildstedet har fått tilsyn i løpet av de fire siste år.
Følgende punkter vil være gjenstand for tilsynet:

 

 

  • montering av ildsted
  • tilstand på pipe/røykløp og sotluke
  • fyringsvaner

I tillegg vil det være mulig å søke råd hos feier når det gjelder alle forhold av brannforebyggende karakter vedrørende boligen.


Fyr riktig - unngå brann

1. Fyr med tørr ved
Tørr ved gir høyt varmeutbytte av brenselet, lite sot i pipa og minimal forurensning. Vanligvis inneholder friskt trevirke ca. 60%vann. Dersom vanninnholdet reduseres til 20%, som er normalt for tørr ved, blir utbyttet 2,5 ganger større. Ikke bruk bensin, parafin og andre brannfarlige væsker til opptenning.

2. Fyr med god trekk
Det trenges mye luft til god forbrenning. Gode fyringsvaner betyr hyppig ilegg med små mengder brensel og frisk varme i ovnen.

3. Unngå rundfyring
Det blir dårlig forbrenning når vi fyrer med ovnen full av ved og med trekken mest mulig gjenskrudd. På denne måten dannes det beksot i pipa som kan ta fyr og mye forurensning slippes ut i luften. Det kan oppstå forpufninger som kan gi store sotskader i boligen. I verste fall kan også giftig gass lekke ut i rommet og føre til forgiftning og død.

4. Hvis pipebrann
Skulle pipebrann oppstå, må du straks stenge igjen alle ovnsventiler og luker som fører til pipa. Vær spesielt oppmerksom på peisspjeld. (spjeldet må selvsagt ikke stenges hvis det fyres på peisen). Hold godt øye med loft og kjeller og vær oppmerksom på eventuell røykutvikling ved etasjeskillene og steder der treverket kommer inntil pipa. Slokking må overlates til brannvesenet. Etter brannen må pipa kontrolleres av feiervesenet.

5. Husk gnistfanger i peisen
Mesteparten av peisåpningen må tildekkes med gnistfanger. Gnister og glør kan sprette langt og lage svimerker i gulvtepper og møbler. Ofte kan dette føre til brann. Vær oppmerksom på at brensel av gran og furu utvikler spesielt mye gnister, mens løvtrevirke har langet mindre gnistutvikling.
 

Tekst er hentet fra infobrosjyre utarbeidet av Norsk Brannvernforening i samarbeid med tidligere Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern og Statens Bygningstekniske etat.


Relevante linker:

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap

Norges Branntekniske Laboratorium - SINTEF

Norsk brannvernforening

Skjema