Kulturminne_100x80

Kulturminne på Rolvsøy

Pressemelding: 350 år etter at kirka på Kirkeneset i Tufjord ble nedlagt, skal prost Arve Marthinsen holde friluftsgudstjeneste i tufta 26. august kl 11.00.

Kulturminnekomiteen på Rolvsøy, opprettet høsten 2011,  består av representanter for

Gunnarnes skole  ved Øystein Omar Aas og Birgit Adrielle Olsen,

IzzaNova AS (eier av tomten med kirketuften) ved Kåre Varvin,

Rolvsøy Velforening ved Kjell Olsen og

Rolvsøy Bygdelag ved Toril Varvin

Målsettingen for kulturminneprosjektet er at kulturminnene på Rolvsøy skal registreres, undersøkes så langt det er mulig, og at den kunnskap dette fører til skal danne grunnlag for utarbeiding av skilt og hefter i samarbeid med statlige og kommunale kulturenheter. Sametinget har bevilget 100 000 til denne satsningen.

Komiteen har arbeidet med å videreføre prosjektet ”Rydd et kulturminne” der rektor ved Gunnarnes skole, Øystein Aas, våren 2011 tok initiativet til en dugnad. Alle elevene og lærerne ved skolen, med støtte fra fastboende og ferierende på øya var med og ryddet tomta på Kirkeneset. ”Rydd et kulturminne” er en landsdekkende aksjon rettet mot barn og unge fra 18 år og ned, og skal hjelpe unge å knytte forhold til kulturminner i sitt nærområde. Aksjonen er arrangert av Norsk Kulturarv, i samarbeid med Riksantikvaren, Miljøverndepartementet, Direktoratet for naturforvaltning og Sparebank 1 i Buskerud-Vestfold. 56 skoler fra hele landet var i 2011 med i aksjonen, og blant de ti beste som fikk en pris på 10.000 kr. hver, var skolen på Gunnarnes.

Kulturminne

 

Muren og tufta sees meget tydelig og virker helt intakt. Muren er bygd opp av stein, med jord over, og er ca. 20x28 m. Bredde ca. 1 m og høgde ¾ - 1 m. Der er inngang fra vest. Terrenget innafor virker til dels nokså slett og der er litt antydning til graver, men der er antagelig fylt jord i gravhullene. Kirkegård og tuft står tilnærma øst-vest retning. Kirketufta er rektangulær, ca. 7 x 11 m, og ca. 30 – 40 cm høg, med litt stein i muren. Kilde: Håvard Dahl Bratreins kirketuftregistrering av 1966.

Prosjektets oppstart blir en dugnad på Kirkeneset fredag 24. august der skolen og frivillige skal delta i skoletida. Kors i rekved og alterbord settes opp. Etter gudstjenesten søndag går vi til IzzaNovas lokale, Brisen,  for samtale og bespisning.  Det blir gitt en generell orientering om kulturminner på Rolvsøy, og om utværskirka på Kirkeneste spesielt.

Kulturminnekomiteen på Rolvsøy v/Toril Varvin 15. august 2012

--

For nærmere informasjon, kontakt

Toril eller Kåre Varvin på mobil 41 40 21 44

eller på e-post toril.varvin@gmail.com

 

Skjema