Landstad

Lanstad-Dagen

Landstad-Dagen gikk av stabelen på søndag ute på Måsøya. Over hundre deltakere var med på arrangementet. Det ble gudstjeneste, kåseri, konsert og ikke minst god mat, som Måsøyværingene sto for.

  1 / 13 
 
Magnus Brostrup Landstad 
Magnus Brostrup Landstad
Født 1802 på Måsøy. Folkevisesamler og salmedikter. Utgiver av den første norske salmebok. En av de viktigste bidragsytere til det moderne norske språk.
 


Ca 40 av deltakerne kom fra Hammerfest med buss og enda flere kom fra Havøysund og andre steder. Alle fikk plass i Kobbøy og overfarten gikk strålende i nydelig vær.

Kirka var pyntet vakkert for anledningen. Under gudstjenesten ble det vakre toner og engasjerende preken.

Etter gudstjenesten holdt Arne Nygaard Sr. et kåseri om Landstad og hans familie. Fokuset i kåseriet ble på hans salmedikting. I tillegg til skildringer av samtiden i Norge på begynnelsen av 1800-tallet.
Lanstad sin salmebok kom ut i 1870. Dette var den første salmebok som kom ut på norsk. Kritikerne hevdet den var blanding av kulturspråk og bondespråk. Salmeboken ble et av de viktigste bidragene til utviklingen av et selvstendig norsk språk.
En rekke av Lanstad sine salmer ble også sunget under kåseriet. "Vår gud han er så fast en borg" ble en naturlig avslutning.

Etter kåseriet ble det servert nydelig mat på Måsøy skole.

Avslutningsvis holdt organist Victoria Kalinichuk og sopran Antonina Panchenkov en nydelig konsert.

Tusen takk til alle Måsøyværingene som bidro til å gjøre dette til et flott arrangement. Det ble lagt ned en formidabel innsats for å ta seg av alle tilreisende.

Les hele kåseriet på lenken under:

Skjema