(Finnmark Dagblad)

ALTA: Mona Mikkelsen (43) i Alta, opprinnelig fra Havøysund, fikk i 2005 diagnosen multippel sklerose (MS) som ifølge Wikipedia er en kronisk, uhelbredelig nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjernen og ryggmargen).

Ni år seinere, inklusive et hjerneslag i 2007 som ikke hadde noe med MS å gjøre, er hun i full jobb på Navs kontaktsenter i Alta.

– Jobben gjør faktisk at jeg ikke er 100 prosent pleietrengende, det gjør at jeg kommer meg opp og at dagen har et innhold, sier hun.

På kontaktsenteret i Alta er det tilrettelagt for Mona – både med tanke på dørbredden og kontorpulten. Også arbeidstiden er tilrettelagt.

– Jobben min har vært helt fantastiske til å tilrettelegge for meg. Dessuten må jeg ha hjelp om morgenen for å stå opp, og bruker litt lengre tid om morgenen enn andre, sier Mona Mikkelsen.

Film om Mona

IA-senteret, inkluderende arbeidsliv, i Finnmark laget tidligere i år en film om at Mona mestrer jobben. I den filmen klippet de inn deler av statsminister Erna Solbergs nyttårstale. Der sa Solberg blant annet:

– For noen kan det å finne en jobb å gå til, være vanskelig nok. For enkelte som er i jobb, er det en kamp hver eneste dag å mestre hverdagen.

Mona Mikkelsen så ikke Solbergs tale, men fikk både se og høre den da filmen om henne ble laget.

– Det var mye fine ord, men dessverre blir det ikke nok handling, sier Mona Mikkelsen.

Etter at filmen var laget, tok IA-senteret i Finnmark kontakt med statsministerens kontor med spørsmål om det var mulig at Mona Mikkelsen kunne få treffe Erna Solberg. Etter noen uker kommet svaret: Ja.

Onsdag i neste uke skal Mona Mikkelsen møte Erna Solberg på Stortinget i Oslo. I tillegg skal Mikkelsen bli Solbergs rådgiver i forhold til inkluderende arbeidsliv.

– Jeg gleder meg, sier Mona Mikkelsen.

– At jeg får møte statsministeren, er litt spennende, men det viktigste er å promotere saken: At det er viktig at det tilrettelegges for at funksjonshemmede kan være i arbeidslivet, sier Mona Mikkelsen.

Ser fram til møtet

– Jeg ser fram til å møte Mona Mikkelsen og høre om hennes erfaringer fra arbeidslivet etter at hun ble rammet av MS. Vi skal ha et arbeidsliv med plass til alle, sier statsminister Erna Solberg til Finnmark Dagblad.

– Det finnes mange dyktige mennesker som ønsker å stå i jobb til tross for nedsatt funksjonsevne. Med tilrettelegging er dette fullt mulig å få til. Regjeringen ønsker et samfunn der alle kan delta. Dette er en sak som engasjerer meg sterkt. Jeg er derfor veldig glad for at vi i vår har lagt fram forslag om rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistanse. Dette gir mange med nedsatt funksjonsevne mulighet til å leve et selvstendig og aktivt liv, sier hun.