Ordførerens hjørne 27

Ordførerens hjørne 27.03.20

Allerede søndag ettermiddag var helga over, og vi samlet kommunens kriseledelse til møte. Justisminister Monica Mæland var ute med en anmodning til kommunene om å avvikle lokale korona-tiltak – en anmodning vi i denne omgang valgte å ikke følge.

De fleste kommunene i nord har iverksatt egne tiltak, hvor et av tiltakene sågar har fått det klingende navnet «søring-karantene». I og med at vi har forholdsvis lite smitte i nord, at vi er i fase 1 og kommunene i sør er i fase 2 og 3, ønsker vi ikke å løsne på tiltakene nå.

Hold avstand
Sist tirsdag holdt regjeringen pressekonferanse, hvor de informerte om at de regjeringens tiltak videreføre t.o.m 13. april, med noen innskjerpelser på avstand og samlinger mellom mennesker:
Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker.
Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av de som er i familie eller i samme husstand.
Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.

Ukens gladsak
I et møte med kriseledelsen spilte jeg inn en ide om digital løsning som kan hjelpe beboerne på institusjonene våre til å holde kontakt med sine familier og venner, nå når institusjonene er stengt på grunn av korona-tiltakene. Folk på rådhuset kastet seg rundt, og fant frem flere nettbrett, og når ansatte i helseetaten hjelper til, så skal dette gå bare fint. Det vil komme informasjon om når dette er klart til bruk.

Avlyste eksamener
Alle eksamener for 10. trinn, og de skriftlige for videregående skole er avlyst. Det vil komme nærmere informasjon om muntlige eksamener på videregående over påske.

Næringsaktører og arbeidstakere har det tøft
Vi ser en kjapp utvikling i problemer for både næringsaktører og arbeidstakere.
Noen fikk plutselig beskjed om at de ikke hadde lov å ha åpent, andre får ikke tilgang på arbeidskraft på grunn av stengte grenser, arbeidstakere blir permittert, og denne uka passerte Norge 10% arbeidsledighet.
Dette er utfordrende, og det vil være utfordrende fremover – og tilslutt ender dette opp med mindre inntekter til kommunene, og dessverre enda strammere budsjetter for kommunale tjenester. Slik er det i dag, men hvilke tiltak som regjeringen kommer med underveis er vanskelig å spå.

Ordføreren har skrevet et brev til næringslivet, slik at jeg kan få tilbakemeldinger om hvordan det står til hos den enkelte bedrift. Med utgangspunkt i svarene vil kommunen kunne se på lokale ordninger for å forsøke avhjelpe bedriftene i den situasjonen vi står i.
Permitteringsreglene og reglene om dagpenger er endret/forbedret, og det er viktig at både arbeidsgivere og arbeidstakere kontakter NAV for veiledning.

Kreativitet og omstilling
Dette vil nok bli veldig viktige og nødvendige ord for næringslivet i tiden fremover, og uten en skikkelig vilje til å hjelpe seg selv vil vi nok dessverre se at enkelte bedrifter vil bli borte.
Styret i Måsøy Næring og Havn KF har hatt et ekstraordinært møte denne uka, for å diskutere situasjonen for de lokale næringsaktørene. MNH KF har dessverre ingen ansatte som jobber spesifikt med næringsutvikling, men har over tid søkt etter daglig leder. Denne utlysningen ble også denne uka lagt ut igjen.
På grunn av den akutte situasjonen vi ser nå, vil man vil organisere arbeidet som en prosjektgruppe med tiltak som skal inneholde kartlegging av behov, informasjon om hjelpetiltak, se på muligheter for jobber/oppdrag, samt en markedsføringsdel. Det viktigste arbeidet er allikevel grepene som næringslivet selv tar nå. Nå må bedriftene virkelig være kreative, og se på muligheter for omstilling. 

Kommunale, økonomiske tiltak
Formannskapet har i et ekstraordinært møte torsdag gjort vedtak om at all brukerinnbetaling til Måsøy kommune kan utsettes til juni 2020, noe som gjelder for både for private og næringslivet i kommunen.
Regninger sendes ut som normalt, men forfall settes til juni. Man kan selvfølgelig betale regningene som normalt hvis man ønsker det. Dette er en hjelpende hånd fra kommunen i første omgang.

Videre har Formannskapet vedtatt å avsette kr. 2 millioner fra disposisjonsfond til tiltak for å begrense faren for koronasmitte i kommunen. Vi vet ikke hva som dukker opp av tiltak, men tar høyde for at det kan komme flere behov.

Hva med fiskere?
Garantikassen for fiskere har følgende informasjon hvis fartøy settes ut av drift:
I situasjoner hvor båteier, skipper eller mannskap er satt i karantene, kan det søkes om dagpenger for karanteneperioden. Forutsetningen er at det har oppstått et reelt driftsavbrudd for fartøyet som følge av karantenen. Ordningen gjelder også for enefiskere under samme forutsetning.

Alle trenger fastlegen
Vi ser nå at venterommet og legekontorene er tomme for pasienter med vanlige plager. Folk nøler med å bestille seg time i disse korona-tider. Det må du ikke gjøre! Ikke nøl med å ringe fastlegen din om de plagene du ønsker å snakke om. Vi må forsøke å leve så normalt som mulig, og legene er klare til å ta deg imot.


Hytteforbud og hytteregler
Her ser vi at man over hele landet forsøker seg med forskjellige kreative løsninger for å finne et smutthull for å kunne dra på hytta, Måsøy kommune er intet unntak. Påsken skal reddes!
Jeg tenker at når skolene holder stengt, bursdager blir avlyst, og mange jobber hjemmefra, fordi man ikke ønsker at helsevesenet skal bli overbelastet med smittetilfeller, så er det hytteturen som er blitt det store problemet for folk.
Det første man må forstå i denne sammenhengen er at man ikke har innført dette forbudet for å hindre smittespredning, men for ikke å belaste helsevesenet ekstra i den kommunen hytta di ligger i.

Det vanskelige for oss rundt i kommunene er at man i fra regjeringen kaller det hytteforbud, når teksten lyder slik: «Forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune».
Regelen er enkel: Det er forbudt å oppholde seg på fritidseiendom utenfor egen kommune, når dette omfatter overnatting på eiendommen. Du kan straffes med bøter opp til kr. 15000,- for brudd på dette forbudet. Det betyr allikevel at JA, du kan reise til hytta for å måke av taket.
Nei, jeg tror ikke du kan tenke at det er et smutthull å sove i campingvogna eller bobilen som står ved hytteveggen.

Så har vi det andre tilfellet – egen hytte i egen kommune: Det er ikke laget noen lov eller forbud som nekter folk å oppholde seg på egen hytte i egen kommune. Det betyr at JA, du kan bruke hytta di.
Kommunene oppfordrer allikevel folk til å tenke seg om, spesielt om hytta er utenfor allfarvei.
Igjen snakker vi om helse og beredskap.
Husk at situasjonen og tiltakene endrer seg raskt, og ikke minst - det er lenge igjen til påske.

Lettere tiltak?
I møter i kriseledelsen har vi denne uken diskutert tiltakene som gjelder i vår kommune, og vi ser nå at vi har rimelig kontroll på tingenes tilstand. Folk har gjort en fantastisk jobb, og har fulgt de retningslinjene som er gitt fra både regjeringen og kommunen. Takket være dette har vi ingen påvist smitte i Måsøy kommune – men vi kan aldri vite.
Vi vurdere nå om vi kan løsne litt på grepet, og begynne å tenke på «premien» for det vi sammen har fått til. Vi savner det normale, men det er nok lenge til alt blir normalt igjen. Over helga vil vi allikevel diskutere mulige tiltak for at folk skal kunne få lettet litt på «trykket» hjemme i familiene.

Kriseledelsen dreier nå derfor sitt arbeid i retning mot et annet viktig tema i kommunen nå; det psykososiale miljøet. Dette må vi være ekstra oppmerksom på i en hverdag hvor hverken jobb, skole, barnehage eller fritidstilbud fungerer normalt, eller er helt fraværende.

Måsøy kommunes helter
Mange har stått på i drøyt to uker nå, og ingen vet hvor lenge kampen varer. Vi har kommunalt ansatte som har forlatt de vanlige oppgavene sine, som har omstilt seg til hjemmekontor, som underviser ungene hjemmefra, helsearbeidere som står på bak lukkede dører, og noen som er blitt vaktmannskaper på «Kongeplassen». For ikke å glemme renholderne som jobber høyt og lavt for å hindre smitte, de som jobber med barn og unge, og de som jobber med rus-/psykiatri. Alle har de et spesielt ansvar for at de kommunale tjenestene skal leveres.
Vi har et næringsliv som over natten havnet i en forferdelig økonomisk situasjon, hvor eierne og ansatte står på døgnet rundt for å holde liv i bedriften sin.
Vi har familier som plutselig står uten den vanlige inntekten sin, som er usikker på om man har en jobb å gå til etter dette. Mange er bekymret for sine kjære som de ikke får besøke, familier i karantene, eldre som behøver hjelp, eller bare noen å snakke med.
Alt er blitt annerledes, men alle står på med et mål; ikke smitte andre.
Det er viktig i denne tiden å fortelle at DU er viktig for samfunnet, for Måsøy kommune. Vi må heie på hverandre, og vi må huske på å feire hver seier.
I denne kampen er alle innbyggerne Måsøy kommunes helter, og det gjør meg til en utrolig stolt ordfører!

«Samarbeid staves med to bokstaver: VI»

God helg
Bernth R. Sjursen

 

Skjema