Sommer_145x97

Sommerhilsen fra ordfører

I skrivende stund er vi midt i vår tradisjonelle kulturuke og om noen dager er det sankthans. Mange av oss er klare for ferie, meg sjøl inkludert. Denne tiden av året er vi ikke vante til de høye temperaturene, men vi er flinke til å nyte hvis det skulle slå til med en godværsdag. Det er en god egenskap vi har som bor her oppe i nord.

Den 21. juni har vi det siste kommunestyremøtet før sommeren. Det er mange saker som skal opp. Blant annet oppstart av boligpolitisk handlingsplan, bibliotek, flytting av flytebrygge fra Måsøy til Tufjord, SFO ved Gunnarnes skole, regnskap 2012 – tertialrapport 1/12, regnskap og årsmeldinger for 2011 og diverse valg.

Høyre og Senterpartiet har sittet med makta i åtte måneder nå. For oss som ikke har vært i maktposisjon tidligere har det vært mye å sette seg inn i, og det har ikke manglet på utfordringer. Alt fra Ingøy skole, økonomi, helsesenterbygging og ubesatte stillinger for å nevne noe. Men utfordringer er til for å løses, og det jobber vi med hver eneste dag.
Administrasjonen og alle ansatte i Måsøy kommune har gjort en fantastisk jobb selv om stillinger ikke har vært besatt og økonomien har vært forholdsvis stram. I år er første gangen vi i kommunestyret, så lenge jeg har vært med, behandler en tertialrapport. Den viser hvordan den økonomiske ”ståa” er i første kvartal av året. Det er derfor veldig gledelig å kunne fortelle at vi har 3, 9 millioner i mindreforbruk hittil i år. Men det kommer ikke gratis. Vi har stillinger vakant, og ikke minst så har sektorene hatt god budsjettdisiplin. Så derfor en stor TAKK til både ledere og ansatte! Vårt mål er å ha gode tjenester i kommunen, men også å ha en økonomi som gir oss handlingsrom til å skape utvikling og vekst i Måsøysamfunnet.
Helsesenteret tar nå form og alt utenom senildementavdelingen skal være ferdig i slutten av august. Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært utfordringer tilknyttet hele prosjektet. Men når det står ferdig så vil våre eldre få et fantastisk fint sykehjem, og de ansatte vil få gode fysiske jobbforhold. Jeg vil også her benytte anledningen til å takke de ansatte for innsatsen under den midlertidige ordningen på Kveldssol, som jeg har forstått har vært krevende til tider.
Jeg må også berømme befolkningen i Snefjord og Tufjord for å være tålmodig når det gjelder vannverkene. Nå skal prosjektene ut på anbud og byggestart er i månedskiftet august/september.
Biblioteket har vært i midlertidige lokaler siden 2006. Nå viser det seg at banken ikke trenger så store lokaler lenger, så det ser nå lyst ut for at vi kan etablere biblioteket i bankbygget. Det er fine lokaler, sentralt og alt ligger til rette for at biblioteket kan bli en sosial møteplass for befolkningen.
Varige tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) har også vært en sak som er utsatt og forsinket i mange år. Nå er vi enige med Marinor i Hammerfest om lokalisering. Det blir på det gamle Hygronorbygget. Etter planen så skal det være 6 varig tilrettelagte arbeidsplasser i drift fra 1. januar 2013. I tillegg skal det 1. oktober lyses ut 1,5 stilling som leder og arbeidsleder. Dette er kjærkomne arbeidsplasser for oss i Måsøy, og vi vil endelig få på plass et vaskeri i kommunen igjen.
Mange tar opp med meg tilstanden på de kommunale veiene. Etter hva meg er blitt fortalt fra teknisk sektor er det et etterslep på 7-8 millioner - bare i Havøysund. Vi har fått lappet veiene så godt vi kan, men alle skjønner at det på et eller annet tidspunkt må gjøres noe permanent. Derfor har jeg bedt rådmannen om at det til budsjettbehandlingen i desember lages en vedlikeholdsplan for kommunale veier. Den skal være realistisk, og målet må være at man i løpet av denne perioden får ny asfalt på veiene i kommunen. Vi har oppgradert skolen, helsesenteret og skal nå i gang med vannverkene. Nå er det veiene som står for tur.
Det jobbes med mange store og små saker både politisk og administrativt. Blant annet er det dannet en arbeidsgruppe hvor de største næringsaktørene og kommunen jobber sammen for vekst og utvikling i kommunen. Foreløpig har vi hatt to møter, og et tredje er avtalt. Det er enighet om at tilrettelegging av arealer er avgjørende for å lykkes. Da tenker vi i forhold til fiskeri, reiseliv, oppdrett, vind, olje/gass og ellers andre næringer som vil gi kommunen ”flere bein å stå på”.
Ordfører er medlem i Goliat gruppen som består av oljeselskapet Eni, ordfører fra Hasvik, Nordkapp, Hammerfest, Måsøy og fylkesordfører i Finnmark. Der utveksles informasjon, og et viktig tema er beredskapen i influenskommunene. Helt konkret i Måsøy så er det snakk om et beredskapslager i Hallvika og lokale fiskebåter som er innlemmet i den kystnære beredskapen. Kommunen har hatt flere møter med Eni, også utenom Goliatgruppen. Når det gjelder beredskapslageret så er alt utstyr kommet til Hammerfest, og Eni skal sende byggingen ut på anbud. Under det siste møtet i Goliatgruppen kom det fram at man trenger større areal enn først antatt, fordi lageret også skal ha plass til to prammer på 12 meter. Derfor er hele byggeprosessen forsinket. 
Som dere skjønner så er listen utømmelig når det gjelder hva man kan holde på med i en kommune, men jeg har listet opp de viktigste sakene vi har prioritert de første 8 månedene i perioden. En gang til vil jeg nevne at god økonomisk styring er det viktigste. Det er en forutsening for at vi kan gi gode og forutsigbare tjenester til våre barn, unge og eldre.  En prioritet nummer to er å skape vekst og utvikling både i det private næringsliv og i det offentlige. Hvis vi får til det vil det i stor grad gi økt trivsel og samhold, og dermed økt bolyst. Men det er ikke bare enkelt, og det er absolutt ikke gjort over natten.
Åpning av veien til Havøysund som Nasjonal Turistveg skal skje på fredag 22. juni kl. 18.00. Det kommer mange inviterte gjester, og vi håper at det blir en fin og minnerik dag. Jeg får dessverre ikke overvære begivenheten. Jeg hadde allerede bestilt ferien da tidspunktet ble kjent. Men jeg er trygg på at varaordfører Gudleif og resten av staben gjør en strålende innsats som vertskap for de inviterte, og ikke minst for kommunens innbyggere. Jeg håper at mange møter opp i Selvika til en skikkelig folkefest.
Med dette vil jeg ønske alle innbyggere i Måsøy en riktig god sommer!
 
Anne Karin Olli
Ordfører
 
 
 

Skjema