Senterpartiet gjorde brakvalg i én kommune i Finnmark, nemlig Måsøy. Her gikk hele 45,5 prosent av stemmene til Sp med sin sittende og populære ordfører Gudleif Kristiansen.

55,4 prosent av Måsøys innbyggere avga sin stemme. bare litt mer enn i Hammerfest, som hadde rekordlav valgdeltakelse med bare 50,1 prosent frammøtte. Her gjorde Arbeiderpartiet sitt beste valg etter krigen med sin populære sittende ordfører Alf E Jakobsen.

– Dette er en typisk effekt som vi ser i de kommunene med tydeligere og populære ordførere. Her vil det partiet som har ordføreren gjøre det godt. Det Måsøy nå opplever er Gudleif-effekten, sier Aarebrot.

– Påvirker denne effekten valgdeltakelsen?

– Det kan den gjøre. Her ligger det så tydelig i kortene hvem som kommer til å vinne, hvem som fortsatt kommer til å styre etter valget, at mange ikke engasjerer seg i å stemme.

– Betyr dette at det i stor grad er folks følelser som bestemmer hvordan enkelte kommuner styres?

Ja takk, begge deler

– Vi har to hjernehalvdeler. Den ene styrer følelsene og den andre som styrer logikken. Begge deler er like viktige. Er det galt å legge følelser til grunn for en beslutning? Er det galt at mange endrer sin skepsis til innvandring når de ser bildet av den druknede treåringen? Er det galt at man endrer mening som en konsekvens av innlevelse i andre folks lidelse, heller enn å følelsesløst ta fram kalkulatoren for å regne ut hvor mange man har råd til å ta imot? Som sagt; begge deler er like viktige. Det ene er ikke mer verdifullt enn det andre, sier Aarebrot.

En annen viktig effekt Aarebrot mener styrer hvordan vi stemmer i lokalvalget, er geografi og enkeltsaker.

– Finnmark er geografi. Her er det gjerne ikke ideologien som avgjør, men hvilken rolle politikerne spiller i lokalsamfunnet. Hvem som er or eller mot en skolenedleggelse eller en utbygging. Her er det gjerne de enkelte sakene som avgjør valgresultatet.

Ingalill Olsen ryker ut

Ingalill Olsen ryker ut av kommunestyret i Måsøy. Inn kommer Georg Mathisen.

Foruten Ingalill så ryker Aps Stig Mayer, Marte Stabell, Hanne Mathisen og Ray-Are Pedersen ut mens Renee Andersen, Rune Mathisen og Bernth Sjursen kommer inn.

Fra Sp ryker Lena Hedlund Pedersen ut mens Reidun Mortensen, Mette Olsen, Amund Myrvold og Kenneth Johnsen er inne.

Fra Høyre ryker Thorbjørn Mathisen, Anniken Johansen, Siss Heidi Hansen, Arne Bjørnå og Audhild Johnsen Berg mens Tor-Bjarne Stabell er inne.

Her er Måsøys nye kommunestyre for valgperioden 2015 – 2019:

SENTERPARTIET:

Gudleif Kristiansen

Reidun Mortensen

Bjørn Harald Olsen

Åge Flaten

Mette Olsen

Amund Myrvold

Kenneth Johnsen

HØYRE:

Tor-Bjarne Stabell

Knut Asbjørn Arnestad

ARBEIDERPARTIET:

Georg Mathisen

Renee Andersen

Arvid Mathisen

Rune Mathisen

Bernth Sjursen

Elisabeth Jensen