(Finnmark Dagblad)

- I Måsøy kommune har vi alltid vært stolt av at disse selskapene har hatt forretningsadresse Havøysund selv om båtene ikke fisker i Finnmark. Flyttingen gir et negativt signal. Det er trasig, og det betyr en svekkelse av det unike ringnotmiljøet vi har i kommunen, sier Mortensen.

Det er Ola A Olsen som står som eneeier av selskapet Olsen Gruppen AS som igjen eier rederiet Ryggefjord AS. Gjennom selskapet Ryggefjord AS eier han de to store ringnotfartøyene «Nordervon» som er 67 meter lang og «Skipsholmen» som er 59,6 meter lang. Båtene har konsesjon for lodde- og makrellfiske og kvoter for norsk vårgytende sild og sild i Skagerak og sild sør for 62. breddegrad. Til sammen representerer de to selskapene verdier for nærmere 250 millioner kroner.

Olsen Gruppen AS eier også driftsselskapet Olsen Management AS, og de kommer fortsatt til å være i Havøysund. Ola A Olsen opplyser at det er fem ansatte i Olsen Management i Havøysund i dag. Han vil ikke si noe om hvorfor han har valgt å flagge ut selskapene Olsen Gruppen AS og Ryggefjord AS.

- Det er interne vurderinger som ligger bak, er hans knappe kommentar.

Det er Bekkjarvik i Austevoll kommune på Vestlandet som blir den nye forretningsadressen for selskapene. Nyheten om flytting får negativ mottakelse i Måsøy kommune.

- Dette var et tegn i tiden som vi ikke skulle hatt i dag. På mange måter er kommunen inne i en positiv utvikling innen fiskerinæringa i dag med ny stor aktivitet med etableringen av Herman Export. At to store snurpere nå forsvinner fra kommunen er trist. Vi får bare håpe at de negative ringvirkningene ikke blir altfor store, sier varaordfører Bård Mortensen.

Hans Petter Rasmussen, leder i Finnmark Fiskarlag, synes også det er beklagelig at ytterlige to av de få ringnotfartøyene man har igjen i Finnmark, nå forsvinner til Vestlandet.

- På sikt så kan dette bety mindre rekruttering og en svekkelse av ringnotmiljøet i fylket, sier han.