(Finnmark Dagblad)

Men det er ingen nedskalert versjon av Den Norske Operas ballettversjon med musikk av Arne Nordheim som publikum kan få oppleve i Hammerfest 4. juni, og i Havøysund to dager senere.

Verdenspremiere

I stedet kan produsent Lisbeth Seppola by på en verdenspremiere. Med nykomponert musikk, og totalt 58 kulturskoleelever på og bak scenen, vises «Stormen» som nysirkus.

- Vi har ikke med alle ordene, men siden William Shakespeares siste stykke er så handlingsspekket, så synes vi den egner seg som nysirkus, forteller hun.

- Nysirkus, hva er det?

- Det er en forestillingsform hvor man tar utgangspunkt i sirkusteknikker, men vektlegger historien i stykket. Det blir en sammensmelting av ulike kunstneriske uttrykk, men egentlig er alt lov i nysirkus, smiler Seppola.

Samarbeid

Oppsetningen er sluttresultatet av et samarbeid mellom kulturskolene i Hammerfest, Kvalsund og Havøysund som startet i fjor.

Mesteparten gjør de selv, men noe hjelp er også hentet utenfra. Regissør er Kristoffer Jørgensen fra Tromsdalen kulturhus, og musikalsk ansvarlig og komponist er Erik Strifjell fra Tromsø.

- De har erfaring med nysirkus, men vi hadde ikke lærerkrefter tilgjengelig som kunne denne forestillingsformen, forteller hun.

Komponister fra Kvalsund

På scenen blir det derimot lokale krefter.

- Orkesteret kommer fra Hammerfest og Havøysund, danserne fra Hammerfest, skuespillerne fra Havøysund og scenografi og sminke fra Hammerfest og Kvalsund. I tillegg har vi fire komponister fra kulturskolen i Kvalsund, ramser hun opp.

Komponistene skal riktignok ikke komponere all musikken, men de har fått i oppdrag av musikalsk ansvarlig Erik Strifjell å lage åpningsmusikken.

Stort budsjett

Seppola forteller at det ikke er billig å sette opp et stykke med så mange aktører. En ting er alle samlingene, men det må også leies inn folk på lyd- og lyssiden.

- Finnmark Lyd og Lys (FLYS) er hyret inn, og vi kommer til å lage en flyttbar rigg, siden vi skal spille i Hammerfest og Havøysund, så må den kunne tas ned og settes opp enkelt, understreker hun.

Budsjettet ligger i størrelsesorden 700.000-800.000 kroner, men det inkluderer også lærerkrefter som brukes i de tre kulturskolene.

- Det er nok mange som ikke er klar over at kultur koster så mye penger, sier Lisbeth Seppola nesten unnskyldende.

På grunn av størrelsen på oppsetningen, vil «Stormen» bli vist i Hammerfesthallen og i Polarhallen i Havøysund.