IT-sjefene_100x75

Digitalt førstevalg i Finnmark – Loppa og Måsøy først ute med vedtak.

Et felles mål for kommunene i Vest Finnmark er å være moderne og fremtidsrettede kommuner med smarte løsninger for et best mulig tjenestetilbud for innbyggerne. It sjefene Alexander Øines, Alta kommune og Bård Dyrseth, Hammerfest kommune, har i over et år arbeidet med å utrede et IKT –samarbeid mellom regionens 7 medlemskommuner.

Et felles mål for kommunene i Vest Finnmark er å være moderne og fremtidsrettede kommuner med smarte løsninger for et best mulig tjenestetilbud for innbyggerne. Derfor har man nå over et år arbeidet med å utrede et IKT – samarbeid mellom regionens 7 medlemskommuner.

Det var i 2009 at regionrådet vedtok å utrede saken. Nå er man kommet så langt at den enkelte kommune behandler samarbeid og muligheter i sine respektive kommunestyrer. Loppa og Måsøy er de første til å vedta å sette i gang et felles prosjekt for IKT-samarbeid. Hovedmålsettingen i et samarbeid vil være å levere gode og effektive tjenester til innbyggere og næringsliv. Bruk av IKT er dypt integrert i den enkelte kommunes organisasjon, tjenesteproduksjon og administrative funksjoner. En viktig forutsetning for et vellykket samarbeid er derfor at kommunene hver for seg avklarer egne behov på IKT området, organisasjonsmessige og faglige utviklings-behov og - med det som utgangspunkt - seg imellom avklarer og koordinerer sine felles behov og prioriteringer. Et samarbeid kan konkretiseres nærmere innenfor følgende områder:
·         Teknisk infrastruktur og drift                                                          
·         Teknisk brukerstøtte og basisopplæring                                    
·         Fag- og systemløsninger, applikasjonsdrift               
·         Innkjøp                                                                                                    
·         Kompetanseoppbygging
·         Faglig og administrativ utvikling
·         Digitale tjenester
 
Så snart kommunestyrene i de øvrige medlemskommunene har behandlet spørsmålet om IKT-samarbeid og sluttet seg til forslaget vil veien videre være:
  1. Etablere interkommunalt samarbeid om IKT drift og brukerstøtte, og profesjonalisere IKT tjenesten.
  2. Heve kompetanse innen strategisk IKT ledelse i kommunene, og etablere strategisk interkommunalt samarbeid om utvikling av digitale tjenester.
Det videre arbeidet
  1. Utarbeide prosjektplan for gjennomføring av prosjekt ”Digitalt førstevalg i Finnmark”, finansieres gjennom egenandel fra kommunene og tilbakeholdte skjønnsmidler hos fylkesmannen.
  2. Øvrige kommuner i Finnmark inviteres inn i samarbeidet (tidlig 2011)
  3. Etablere driftsorganisasjon, herunder avklare organisasjonsform, økonomiske konsekvenser, standardisering av utstyr, med mer (vår 2011)
  4. Utarbeide felles e-kommunestrategi (høst 2011)

Skjema