IMG_0563

Hva skjer i Måsøy?

Nå er høsten kommet for fullt, og vi er på vei inn i den mørke årstiden. Personlig så synes jeg høsten er en fin tid med lune innekvelder og stearinlys.Sommeren har ikke vært den aller beste her nord, men jeg håper likevel at de fleste har fått oppleve noen varme dager i sommer.

I min sommerhilsen skrev jeg litt om våre utfordringer de første åtte månedene i maktposisjon, som Havøysund helsesenter, kommuneøkonomi, vannverk, bibliotek og ubesattte stillinger. Jeg vil ikke påstå at vi har løst alle utfordringer, men vi jobber daglig med sakene både på administartiv og politisk nivå. Vår største utfordring har vært at vi har manglet folk i sentrale stillinger som oppvekstsjef og økonomisjef. Derfor er det gledelig at vi nå kan fortelle at begge disse er på plass. Oppvekstsjefen begynte 1. august og ny økonomisjef begynner 1. oktober. Vi ønsker Jorid Tonica Torbergsen (oppvekstsjef) og Lill Torbjørg Leirbakken (økonomisjef) hjertelig velkommen med på laget. Vi har også ansatt nye lærere, rektor på Gunnarnes, styrer i barnehagen, pedagogiske leder, fagleder i pp-tjeneste, konstituert helsesøster og sykepleiere. Velkommen skal alle være. Det er de ansatte som er kommunens største ressurs. Derfor er det på sin plass når flere av arbeidstakerorganisasjonene har ytret ønske om en personalansvarlig, og vi vil i budsjettbehandlingen se om vi klarer å få det på plass.

Kommuneøkonomien styrer det meste i en kommune, enten vi liker det eller ikke. Vi har vært så heldige at økonomisjefen i Loppa har bistått oss mens vi har vært uten, og hun vil være en ressurs for oss også i opplæringsfasen til vår nye økonomisjef. Kommunestyret har innført såkalte tertialrapporter. Det vil si at kommunestyret tre ganger i året får oversikt over den økonomiske "ståa" i kommunen - om vi holder det vedtatte budsjettet. Det har vi gjort for å få en bedre budsjettstyring. Den første fikk vi i mars, som var hyggelig lesning for oss. Vi hadde da 3,9 millioner i mindreforbruk. Vår andre tertialrapport skal vi behandle i kommunestyret den 24. oktober.

Helsesenteret står nå nesten ferdig og innflytningsklart. Det er blitt et flott bygg som vi kan være stolte av å tilby våre eldre og ansatte. I løpet av høsten vil vi ha en høytidelig åpning for beboere, pårørende, ansatte og andre inviterte. Men det er ikke til å legge skjul på at vi har hatt utfordringer knyttet til utbyggingen. Blant annet så har det blitt mye dyrere enn budsjettert. Derfor vil vi ha full gjennomgang og evaluering av prosjektet når den tid kommer.

Jeg har som ordfører i det siste fått spørsmål om hva vi (Høyre og Senterpartiet) vil med Måsøy kommune, noe jeg synes er et berettiget spørsmål. Som politiker har man mange roller. Kommunestyret er ansvarlig for kommunale tjenester, vi er arbeidsgiver for de kommunalt ansatte, vi er ansvarlig for utvikling av kommunen og sist men ikke minst er vi ombudsmenn for den vanlige kvinne og mann i gata. Som ordfører er man nesten daglig innom alle disse rollene, og hvis man ikke er bevisst så kan man bli "spist opp" av det daglige. Dette året har på mange måter vært et læreår for oss i posisjon, og det er først nå vi begynner å se på de lange linjene.

I tillegg til vår målsetting om å gi gode tjenester til befolkningen og være god arbeidsgiver, så er tilrettelegging for vekst og utvikling av kommunen vår viktigste rolle. Vi holder nå med utarbeidelse av ny kommuneplan som skal gjelde fra 2013 til 2025. Den sier hvilken retningen vi ønsker for vår kommune, og vil være vårt viktigste verktøy for å nå våre mål.Samfunnsdelen har vi vedtatt,og nå skal vi i gang med arealplanen. Da er det viktig at vi får en bred deltakelse fra næringsliv, lag- og foreninger og befolkningen generelt.

Måsøy er en fiskerikommune, og det er og blir vår hovednerve i framtiden også. Men næringen er i stadig forandring, og sysselsetter i dag langt færre enn bare noen få tiår tilbake. Derfor er det viktig at vi har flere bein å stå på. Fisketurismen har blitt stor i vår kommune på bare noen få år, og med åpning av Nasjonal Turisveg så må vi forvente en økning i forhold til annen turisme. Da gjelder det å være godt forberedt på det som måtte komme og gripe de muligheter som måtte by seg. Det gjelder også i forhold til andre næringer, som for eksempel olje og gass.

Tilrettelegging for næringsaktivitet blir derfor en av de viktigste oppgaver fremover, og et være eller ikke være for vekst og utvikling i kommunen. Vi har derfor lyst ut stilling som næringssjef og vi har liggende inne søknad om å bli omstillingskommune. Det vil gi oss tiltrengte midler og kompetanse til målrettet arbeid for næringsetablering i Måsøy. Og jeg føler vi er på rett vei. Fra 1. januar 2011 til 1. juni 2012 er vi blitt 23 flere måsøyværinger. Det er en positivt og gledelig utvikling etter mange tiår med befolkningsnedgang.

Ellers så er det alltid dagsaktuelle saker å gripe fatt i. For de av dere som følger med i media har vi i det siste hatt to saker som er viktige for oss - deltakelse i det komersielle kongekrabbefisket og  hindre nedleggelse av LOSA-tilbudet. Dette er to viktige saker vi har tverrpolitisk enighet om, og som vil gi store negative konsekvenser for oss som kommune hvis vi ikke gjør noe. Når det gjelder kongekrabbeforvaltningen så ser vi allerede at fiskere flytter til kommuner der de kan delta i det komersielle fisket, og flere snakker om det samme. Vi mister torskekvote og folk - og dermed sårt tiltrengte kroner i kommunekassa. På samme måte snakker folk om å flytte hvis LOSA blir lagt ned. Dette er forhold som ikke vi kan sitte stille å se på, og vi vil gjøre alt som står i vår makt for å påvirke beslutningstakerne. I disse tilfellene Fiskeri- og kystdepartementet og Finnmark fylkeskommune.

Dette var litt om hva som skjer i Måsøy. Jeg er snart på tur til Oslo og Stortinget. Der skal jeg være i seks uker i Frank Bakke- Jensens sted, mens han er på Forsvarets høyskole. Fra 1. oktober til 11. november blir jeg å være vara på Stortinget og i Næringskomiteen. Det blir spennende, og helt sikkert veldig lærerikt. Erfaringer som jeg kan dra nytte av som ordfører i Måsøy. Når jeg er borte så blir Gudleif Kristiansen fungerende ordfører, og Thorbjørn Mathisen blir settevaraordfører.

Med dette vil jeg ønske kommunens innbyggere en kjempefin høst. Og så må dere bare ta kontakt hvis det er noe dere har på hjertet.

 

 

Med vennlig hilsen

Anne Karin Olli
Ordfører


IMG  0589

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Rådmann og ordfører på Ingøy. Her sammen med Knut Hesten.

Skjema