Kristisk til bilambulanse

Helse Finnmark planlegger å redusere ambulansetjenesten i Måsøy fra to døgnbiler til en døgnbil og en dagbil. Formannskapet behandlet saken onsdag 25. januar. Les formannskapets uttalelse.
Formannskapets uttalelse:

Helse Finnmark har planlagt å redusere ambulansebiltjenesten fra to døgnbiler til en døgnbil og en dagbil. Dagbilen vil være i bruk fra kl. 08 til 20 på hverdager. Behovet for ambulansepersonell vil dermed gå ned fra dagens 8 årsverk til 6 årsverk. Ut i fra den planlagte reduksjonen vil kommunen dermed kun ha 1 ambulansebil om kveldene og nettene samt i helgene og helligdagene.

Som medisinsk-faglig rådgiver for kommunen mener kommunelege I at Helse Finnmarks planlagte reduksjon i bilambulansetjenesten i Måsøy kommune vil redusere den helsemessige beredskapen forholdsmessig mye og vil være ugunstig for kommunen på flere måter.

Ved en slik eventuell reduksjon vil kommunen i 65% av uka kun ha 1 ambulanse i beredskap. Hvis denne ambulansebilen får oppdrag og må sendes til Hammerfest sykehus vil kommunen være uten ambulansebil i 5-8 timer i snitt. Og hvis en person i Havøysund skulle få behov for akutt behandling så må legen rykke ut alene etter å ha hentet evt. hjertestarter og annet nødvendig utstyr fra legekontoret. Sett i lys av at det for det meste er turnusleger og vikarleger som kjører legevakt, så vil det også kunne gå med mye tid til å finne fram til pasienten. Viktige minutter vil uansett sannsynligvis gå til spille, samt at behandlingen av pasienten ikke vil være optimal. Det kan ved akutte oppdrag bety forskjellen mellom liv og død.

Det forekommer også at vakthavende lege må ta med ambulansebil med hurtigbåten til Rolvsøya eller Måsøya, eller rykke ut med ambulansebil til Snefjord og Lillefjord. Når dette skjer i helgetid eller om kveld og natt, vil Havøysund være uten lege eller ambulanse. Det vil i så tilfelle være vakthavende sykepleier ved sykehjemmet som må utføre akutt medisinsk behandling under telefon-veiledning fra AMK (Hammerfest Sykehus).

Hvis den planlagte reduksjonen av ambulansebiltjenesten finner sted, så vil dette automatisk medføre økt bruk av hurtigbåten for transport av pasienter til Hammerfest sykehus. Dette fordi vakthavende lege i de fleste tilfeller vil unngå å være uten ambulansebil i kommunen. Helse Finnmark er klar over dette, og mener FFR har kapasitet til dette ifølge avtalen mellom Helse Finnmark og FFR. Men dette vil medføre at rutegående trafikk med hurtigbåten blir enda mindre forutsigbar enn det den er nå, spesielt i helger og høytider, og dette er absolutt ikke gunstig da hurtigbåten som regel er det eneste transportmiddelet folk på øyene har til fastlandet.

På grunn av geografiske og klimamessige forhold så stiller Måsøy kommune i en særstilling når det gjelder behovet for beredskapsressurser i forhold til innbyggerantallet. Vi har to ambulansebiler, ambulansebåt og mulighet for hjelp fra Sea-King helikopter. Men selv om det teoretisk sett kan virke som det er overkapasitet så vet vi at det ofte er situasjoner hvor det til tross for disse ressursene kan være vanskelig å få fraktet pasienter til Hammerfest sykehus. I skrivende stund er det storm og ekstremvær varsel. Det ville ikke ha vært mulig å bruke ambulansebåt for transport, og Sea-King helikopteret ville også hatt problemer med å komme hit. Ved slike ekstreme situasjoner er det økt risiko for ulykker og behov for akutt medisinsk hjelp og da er det helt utenkelig å være uten ambulansebil og ambulansepersonell i mange timer i strekk.

Et annet aspekt er at i en liten kommune som Måsøy så vil det ved ulykker med mer enn en skadet person være behov for flere helsepersonell. I ordinær arbeidstid er det flere leger og sykepleiere tilgjengelig. Om kvelden, natten og i helgene er det som regel kun en vakthavende lege samt en vakthavende sykepleier på sykehjemmet. Det vil kunne ha stor betydning om man har to eller fire ambulanseansatte som kan hjelpe til.

En reduksjon i ambulansebiltjenesten i Måsøy kommune som Helse Finnmark planlegger vil medføre en reduksjon i trygghetsfølelsen til helsepersonellet i kommunen, og dermed sannsynligvis en reduksjon i trygghetsfølelsen også til befolkningen . For en vakthavende lege å vite at man i flere timer ikke har ambulansebil i kommunen, og at man derfor kan miste en akutt pasient hvis noe skulle skje, bidrar klart til utrygghet. Og det er absolutt en viktig faktor når leger velger nytt arbeidssted, eller velger om de skal fortsette i jobben de har. Det samme vil gjelde for sykepleierne. En slik reduksjon i ambulansetjenesten kan derfor dessverre føre til at kommunen får større problemer enn tidligere med å rekruttere leger, sykepleiere og annet helsepersonell i fremtiden.

På grunn av de ovennevnte momentene bør derfor ambulansebiltjenesten opprettholdes på dagens nivå inntil videre. Helse Finnmark bør oppfordres til å vurdere alternative løsninger for å redusere kostnadene, helst gjennom dialog med kommunen.

Skjema