Gjermund 028_150x100

Lussi - et sangspill

Elevene i 1. til 7. klasse ved Havøysund skole gjennomførte en fantastisk forestilling om LUSSI onsdag kveld på Samfunnshuset. Lussi-natta er natt til den 13. desember og ble sett på som den lengste og farligste natta i året. Temaet er hentet fra folketroen om Lussi – en fryktet trollkvinne som ledet de underjordiske og alt trollpakk på jag etter alle (både barn og voksne) som ikke hadde ferdigstilt juleforberedelsene sine i tide.
Sangspillet ble en flott opplevelse for de mange fremmøtte.

Koret bestod av elevene i 1. – 4. klasse. Elevene i 5. – 7. klasse fordelte seg på følgende grupper: Teater, lyd/lys, kulisser/kostymer, media. Instruktører var lærerne på mellomtrinnet, mens kulturskolerektor dirigerte kor og solister. Det er utrolig hvor flinke elevene var. Det er ikke bare enkelt å sette opp en slik forestilling der så mye ansvar blir tatt av elevene – både for det musikalske og det tekniske. Og med dyktige lærere som instruktører, ble forestillingen fantastisk flott.

 

I sangspillet dukker Svarte-Lussi og trollpakket hennes opp og tar med seg barn av i dag  langt tilbake i tid – til 1791. Der får vi se hvordan jula den gang ble forberedt og hva de den gang satte pris på i forbindelse med julehøytiden. Dette i sterk kontrast til vår moderne og kommersialiserte jul.

 

Den gang levde man i frykt for de underjordiske – og særlig farlig var det i tidsrommet Lussi-natta og fram til julekvelden. Da burde man holde sammen og være mest mulig i hus. For å verne seg mot disse farlige figurene, benyttet man kors (særlig over dørene i hus og uthus) og man hadde stål under senga. 

På slutten av stykket dukker Hvite-Lussi fram på scenen – etter den katolske tradisjonen omkring St. Lucia fra italia – og vitner om at nå går vi lysere tider i møte.
Gjermund 001_600x400
Den svartkledde er ikke helt å stole på.
Gjermund 004_600x400
Evy dirigerer hele koret som betår av elevene i 1. til 7. klasse.
Gjermund 006_600x400
Solisten gjorde en flott innsats.
Gjermund 014_600x400
Her diskuteres mangt og meget
Gjermund 017_600x400
Tre jenter fra syvende klasse var også solister
Gjermund 025_600x400
Det å røre en rund ting før lussinatta skal en ikke gjøre. Hjulet på rokken ble rørt og det fikk konsekvenser...
Gjermund 028_600x400
Den snille hvitkledde Lussi med sine venner
Gjermund 031_600x400
Her ser vi alle som var med. Tekst/foto: John Strand/Leif Vidar Olsen

Skjema