honning2_150x100

Rolvsøyas gull - høstens honning fra Rolvsøya

Siss Heidi Hansen melder til oss om et godt honningår på Rolvsøya. Til og med fikk hun noen kilo av den eksklusive moltehonningen – Rolvsøyas gull. Men sesongen ble ikke uten komplikasjoner. Biene svermet…

En fin vår og sommer har vi hatt i år, og det lovet tidlig bra for honningproduksjonen på Rolvsøy 71 ° nord. Biene jobbet godt i det fine varme været, og de ble observert på de store molteblomstfeltene i juni. Dette resulterte i noen kilo med den eksklusive moltehonningen, som ikke har vært produsert på tre år på grunn av  kalde sesonger i juni.

 

Moltehonning, Rolvsøyas gull, er altså nektar som biene henter fra molteblomsplanten, og denne nektaren omgjør biene til honning og lagrer  den i bikuben  Alt gikk riktignok ikke på skinner, da flere av de nye bikubene hentet fra Trøndelag,  svermet. Sverming betyr at dronningen tar med seg noen tusen bier og forlater bikuben for å finne seg en ny plass å bo. En sverm slo seg ned utenfor huset til birøkteren, og ble en "liten" attraksjon i noen timer. En veldig fasinerende opplevelse! En slik biesverm taes vare på av birøkteren, og plasseres i en ny kube.

 

Resten av sesongen med birøkting gikk veldig fint, da det gode været fortsatte. En fornøyd birøkter kunne høste honning med godt resultat denne høsten.

 

Foto: Mette Olsen

honning_650x432
Bieverm beskues av Rune og Even Johan Hansen
honning2_650x432
Honning høstes av birøkter Siss Heidi Hansen, og hjelpebirøkter Rune Hansen

Skjema