Valg 2007 - listeforslagene må være levert 31. mars

9. og 10. september 2007 er det fylkestings- og kommunevalg. Listeforslagene til kommunestyrevalget i Måsøy skal være innlevert formannskapskontoret senest 31. mars 2007. Vi har opprettet en egen link nede til venstre på hjemmesiden hvor vi vil legge ut opplysninger om valget, blant annet listeforslag og partiprogram.

Fristen for innlevering av listeforslag er 31. mars 2007. Listen må fysisk være innkommet til valgsekretariatet (formannskapskontoret) denne datoen.

 

Krav til listeforslaget – valglovens (vgl.) § 6.1: (Les hele valgloven her.)

a)       Det må angi hvilket valg det gjelder.

b)       Det må ha en overskrift som angir det parti eller den gruppe som har fremsatt forslaget. Hvis listeforslaget er satt frem av et registrert politisk parti, skal overskriften være enslydende med partiets registrerte navn.

c)       Det må angi hvilke kandidater som stiller til valg på listen. Kandidatene må ikke være felles med kandidater på andre listeforslag som gjelder samme valg i samme valgdistrikt. Antallet kandidater skal minimum være 7 . Forslaget kan maksimalt inneholde 17 kandidatnavn med et tillegg av inntil seks andre navn. Kandidatene skal være oppført med fornavn, etternavn og fødselsår. Opplysning om kandidatenes stilling eller bosted kan påføres. Dette skal gjøres hvis det er nødvendig for å unngå forveksling av kandidatene på listen. Dersom opplysninger om stilling/bosted påføres listen, skal dette gjøres for alle kandidater på listen

d)       Listeforslaget må være underskrevet av minst to av styremedlemmene -  jf  vgl. § 6-3.

e)       Det må inneholde navn på en tillitsvalgt og en vararepresentant blant dem som har skrevet under på listeforslaget. Disse skal ha myndighet til å forhandle med valgstyret om endringer på listeforslaget.

 

Stemmetillegg – vgl. § 6-2:

Ved kommunestyrevalg i Måsøy  kan 4 av de øverste kandidatene på listeforslaget gis et stemmetillegg. Kandidatene får i så fall et tillegg i sitt personlige stemmetall som tilsvarer 25 prosent av det antall stemmesedler som kommer listen til del ved valget.

Disse kandidatnavnene skal stå først på listeforslaget og med uthevet skrift.

 

Vedlegg til listeforslaget – vgl. § 6.4:

 

a)       En oversikt over kandidatenes fødselsdato.

b)       En oversikt over fødselsdato og bostedsadresse til dem som har underskrevet på listeforslaget.

c)       Dersom en kandidat til  kommunestyrevalg ikke er innført i folkeregisteret som bosatt i  kommunen når listeforslaget innleveres, må det ligge ved en erklæring fra kandidaten om at vedkommende vil være valgbar på valgdagen.

d)       Dersom en kandidat til  kommunestyrevalg ikke er valgbar på grunn av sin stilling, må det legges ved en erklæring fra kandidaten om at vedkommende vil ha fratrådt stillingen når  kommunestyret trer i funksjon.

 

Dersom et listeforslag ved innleveringen ikke oppfyller lovens krav, skal valgmyndighetene gjennom forhandlinger med listeforslagets tillitsvalgte forsøke å bringe forslaget i samsvar med loven. Det samme gjelder erklæring om tilbakekalling av listeforslag.

 

 

Hvis et parti ikke har lokalavdeling, må partiet samle underskrifter.

Ved kommunestyrevalg skal listeforslaget være underskrevet av et antall personer med stemmerett i kommunen som tilsvarer 2% av antall stemmeberettigede innbyggere ved siste kommunestyrevalg. Ant. stemmeberettigede  i Måsøy ved kommunestyrevalget  2003 var 1134, som tilsvarer 23 underskrifter.

Listeforslaget skal likevel som et minimum være underskrevet av like mange stemmeberettigede personer i kommunen som det skal velges medlemmer til kommunestyret.

I Måsøy kommune tilsvarer dette 17 underskrifter.

 

Det skal også angis navn på tillitsvalgt og vararepresentant for listen.  Det må også oppgis 5 navn som skal være tillitsutvalg og 3 vararepresentanter. Disse navnene skal være blant dem som har underskrevet på listeforslaget, og har myndighet til å trekke listeforslaget tilbake.

Jfr. valgforskr. § 14.

 

Listene vil bli utlagt etter hvert som de kommer inn – jfr. vgl. § 6-6.

 

Partienes valgprogram vil også bli utlagt når disse er klare.

Skjema