Juletreet er tent_750x1125_cropped_100x122

Årets juletre i Havøysund

Måsøy kommune har vært i kontakt med Kyrre Wisløf fra Alta, som kan fortelle at det er han som har levert årets juletre, og at det er første gang det er levert et større juletre fra eiendommen hans, oppe i Storelvdalen. Han kan også fortelle historien til det flotte treet som nå står på torget i Havøysund.



Årets juletre
Årets juletre

Grana som nu står i Havøysund ble plantet sammen med en del andre små planter på forsommeren i 1975. Det treet som nå står på torget i Havøysund, ble plantet ved elvekanten oppe i Storelvdalen. Plantene var da ikke større en om lag 30 centimeter og dem stod i ei bøtte med vann. Min mor hadde fått plantene fra skogagronomen i Alta kommune noen uker i forveien. Hans navn var Ole Rydningen. Både den tidligere skogsjefen og min mor er døde, men grana og flere av dem har levd i beste velgående. Men bare to av plantene fikk vokse opp ved elvekanten. Hvert år siden 1992 har jeg hugget et grantre hvert år til meg selv som juletre av de om lag 80 plantene som ble plantet den gang. Men ikke alle ble så fine at dem kunne brukes til juletre.

 
Fjelledelgrana, som ble sendt til Havøysund i år, ble flyttet fysisk av meg i 1984. Da var det nærmere 150 cm og stod under fjellfoten om lag 100 meter rett øst for Altaelva. Der ble de aller fleste fjelledelgranene plantet i 1974. To av grantrærne ble i forbindelse med flyttingen, satt ned, og omplantet, helt nede ved bredden av Altaelva.
 
Det var veldig tilfeldig at jeg i det hele tatt ble å felle denne grana, men på forespørsel fra juletreselger Gunnvald Nilsen ble vi enige om at jeg skulle ta ut det ene grantreet. Det var riktignok ikke med noe lett hjerte jeg satte motorsaga i stammen.  Det andre treet vil nok bli stående som det paktfulle kjegleformete grantreet det er.
 
Da jeg sagde ned grana som nå står i Havøysund, var den om lag sju meter lang.
 
Ha en trivelig advent og en riktig god jul til deg og alle som måtte få gleden av å se juletreet i Havøysund.
Med vennlig hilsen
Kyrre Wisløff
Advent i Sorrisniva_750x563

Jeg legger ved et bilde som er tatt 1.søndag i advent. Et par centimeter til venstre for høyre billedkant stod det praktfulle grantreet. Nærmere bestemt i den lille skogkanten rett ovenfor elvekanten. Det er Altaelva du ser på bildet og som nu holder på å fryse til for vinteren.
 

Skjema