Birøkteri på Rolvsøya

Verdens nordligste birøkteri har gitt gode resultater også i år; 100 kilo honning, herav 24 kilo multehonning.
siss heidi 2
Her ser vi fire bikuber med skattekasser. Siss Heidi har slått opp en levegg for å beskytte kubene mot kald havgufs.






























Klimatisk sett skulle man tro at birøkter Siss Heidi Hansen har dårlige odds; lave sommertemperaturer og kort sesong skulle neppe tilsi god honningproduksjon. Men biene – som for øvrig er trøndere – synes å trives godt. Floraen er rik, det er ikke skog på øya, det finnes ikke maur som kan invadere bikubene, det finnes ikke mus som kan forstyrre, og jordbruksområdene er fri for sprøytningsmidler.

Kort sagt består en bikube av en dronning, noen hundre droner (hanner) og tusenvis av arbeidsbier (det er hunner, men de legger ikke egg). Dronningen kan legge opptil 1500 egg om dagen, og midtsommers kan en bikube bestå av hele 50.000 bier. Dronningen har det fint og blir matet av arbeidsbiene. Biene har et dansespråk som forteller andre bier hvor det finnes mye blomster. Siden biene trekker på blant annet multeblomster skal honningsmaken ha et deilig innslag av multer. Da kronprinsparet besøkte Havøysund nå i august fikk de med seg en krukke med lokalprodusert multehonning.

Siss Heidi har gitt biene sukkervann og i høst ble biene gjort vinterklare. Overvintringen skjer i kjeller. Spenningen blir stor til våren for å se om biene har overlevd. Går alt etter planen blir birøkteriet utvidet med flere kuber våren 2005.

siss heidi 3
Honningen er høstet og biene skal tilbake i kubene.






























Les mer på matportalen.no

Skjema