Elever på nett

Fra neste høst skal grunnkurselevene i Breivikbotn, Havøysund, Kjøllefjord og Mehamn få undervisning via bredbånd og datamaskin.
Heidi Tveide Inger Lise Balandin og Arvid Mathisen
Prosjektleder for LOSA - Finnmark Heidi Tveite, fylkesråd for kompetanse og utvikling Inger Lise Balandin og fagopplæringssjef Arvid Mathisen vil fra neste høst innføre nettskole for grunnkurset i videregående skole.















 








Finnmarks begredelige statistikk Finnmarks begredelige statistikk med det høyeste antallet borteboende elever i videregående skole og ikke minst det høye antallet elever som slutter underveis, tvinger politikerne til å tenke nytt.

I dag er det kun 38 prosent av de som begynner på videregående skole som fullfører.
16 åringer som bor på hybel alene, langt fra sitt eget hjemmemiljø har ikke de største forutsetningene for å fullføre løpet.
Nå kommer den nye teknikken skoleeieren i møte. Finnmark fylkeskommune drar fra neste høst i gang prosjektet LOSA - lokalt opplæringstilbud i samarbeid med arbeidslivet.

Nettlærer
Systemet fungerer slik at eleven møter i et klasserom på sitt eget hjemsted. Der er det en lokal veileder som sørger for at elevene er til stede og hjelper til underveis. Undervisningen foregår via lyd og bilde, samt på nettet til den enkelte elevs PC. Læreren er plassert et annet sted.
Grunnkursundervisninga blir felles for alle elever, enten de senere skal velge videregående kurs innenfor mekaniske, praktiske eller allmenn - fag.
Det som tidligere er kalt filialklassene på de samme stedene, vil nå gå over til å bli nettbaserte undervisningssteder.

Havøysund tok initiativ
Det var imidlertid næringslivet og den lokale næringskonsulenten i Havøysund som har tatt initiativet til dette og kontaktet fylkeskommunen.
- Man ønsker å ha ungdommene boende hjemme et år lenger enn de må i dag. I tillegg er dette en fin måte for bedriftene å rekruttere fremtidig arbeidskraft, sier fylkesråd Inger Lise Balandin.
Prosjektet skal drives fra Honningsvåg fiskarfagskole og videregående skole, med Heidi Tveide som leder.

Modell fra Nordland
I Nordland har dette vært utprøvd i fire år. De tre fra Finnmark fylkeskommune, Tveide, Balandin og fagopplæringssjef Arvid Mathisen har vært der og studert i detalj hvilke erfaringer de har gjort.
- Vi kommer til bruke deres erfaringer i vårt arbeide. Dette er utprøvd og det fungerer, sier Mathisen.
Hindrer frafall
Noe av det mest oppløftende med forsøkene i Nordland er at der hvor de tidligeer hadde det samme problemet som i Finnmark, nemlig at elevene sluttet, så er det helt slutt på det.
- Oppfølgingstjenesten har måttet finne på noe annet å gjøre. De har ikke frafall i det store og hele.
En annen fordel synes også å være at elevene blir mer selvstendige og tar mer ansvar for egen læring. De blir også vesentlig flinkere enn andre elever i bruk av data.
- For de samarbeidende bedriftene har det også medført mye positivt.  De har måttet sette seg inn i fagplaner og har på den måten kommet inn i sitt eget fagstoff på en annen måte. Vi har ikke møtt annet enn entusiasme og positiv omtale av dette, sier de tre.

Etterlyser samarbeidspartnere
Nettskolen skal behandles i fylkets kompetanseutvalg den 2. oktober. Kommunene vil være med og nå gjenstår det å finne bedrifter som vil samarbeide med fylkeskommunen om å knytte til seg elever.
- Vi må ha hjelp hos de enkelte kommunene til å finne framt il de bedriftene som vil være med.

Av Morten Ruud, Finnmark Dagblad

Skjema