HURTIGRUTENS FREMTID

Ordfører har igjen vært ute og reist, denne gang i forbindelse med Kommunenes Sentralforbunds fellesmøte sammen med Nordland, Troms og Finnmark. 

Hjemreisen foregikk med hurtigruteskipet M/S «Finmarken». Her kom jeg i kontakt med en delegasjon som ser på fremtidens seilingsmønster, og jeg ble ikke så lite forundret over at det diskuteres hvorvidt anløpssteder med lavt passasjerantall i fremtiden vil bli anløpt på signal. Dette vil selvsagt ramme anløpene i Havøysund, men for at dette ikke skal skje har ordføreren inngått en avtale med Hurtigruten ASA hvor kommunen kjøper seg inn i selskapet for 5,8 millioner kroner. Da det ikke er tid til en formell kommunestyrebehandling i denne forbindelse, må ordfører foreta omrokkeringer på årets budsjett. Dette medfører at arbeidet med utbedring av Strandgata og andre kommunale veier blir stanset øyeblikkelig og satt på vent til behandling av neste års budsjett finner sted i desember. Vi må derfor belaget oss på minst ett år til med dårlig veistandard i Havøysund.

Påsken i år ble av det bedre slaget. Før høytiden kom det uvær med masse snø som fikk armene våre til å slite med snøskuffen og som i tillegg førte til kolonnekjøring og stengte veier. Så kom solen fram og snudde helt om på påskeværet. Det ble mulig å sitte i hytteveggen med kakao og boller samtidig som snøen tinte under skiene. Joda, denne påsken tror jeg de aller fleste er fornøyd med.

Hverdagen er tilbake og arbeidet med kommunereformen går sin gang. Jeg skrev om dette i forrige «hjørne» og håper debatten har tiltatt rundt omkring i de forskjellige fora.

Når man er ute og reiser sammen med andre ordførere og byråkrater blir det ofte tid til prat og diskusjoner i pausene om andre ting enn de som står på møteplanen. At de nye båt- og bussrutene er et stadig tilbakevendende tema vil vel ikke overraske så mange. Her fikk jeg forståelse av at den politiske ledelse hadde gitt Boreal beskjed om signalanløp av buss til Skavvika, og at de var forundret over at dette ikke var gjennomført. Så får vi se om det skjer nå da.

Jeg fikk også tid til å prate med politikere og byråkrater om det fremtidige fergeleiet på Ingøy. Det vil om relativt kort tid komme en delegasjon bestående av bl.a. lokalkjente innbyggere og Kystverket som skal ta en ny kikk på lokaliseringen. Dette blir spennende.

Det er helg igjen.
Ny den.

Hilsen Gudleif

Skjema