Illustrasjonsfoto. Fornøyde ungdommer fra kulturskolens premierefest i forbindelse med  Rockeulven

Ingen nedskjæringer i 2009

Administrasjonen i Måsøy kommune balanserte driftsbudsjettet for 2009 fredag 24. oktober. Administrasjonen foreslår ingen nedskjæringer. Det blir et budsjett i all hovedsak på lik linje med foregående år til tross for store utgiftsøkninger. Formannskapet vil drøfte budsjettsituasjonen for 2009 torsdag 30. oktober

Kultur- oppvekstetaten har lagt inn tidligere vedtatte satsinger som frukt og mat til skoleelever. I tillegg er posten lærebøker økt i forhold til tidligere år. Gunnarnes skole ble gjenåpnet høsten 2008, noe som fører til økte driftsutgifter i etaten i 2009. Barnehagesatsene forslås å bli uendret.

 

Helse- og sosialetaten har lagt inn økte utgifter i forbindelse med 4 midlertidige sykehjemsplasser. Dette er utgiftsberegnet til overkant av en million kroner. Psykiatritjenesten foreslås videreført på samme nivå som i dag, selv om øremerket tilskudd til psykiatritjenesten fra staten faller bort. Dette tiltaket medfører at etaten tilføres omtrent 1,4 millioner kroner. I tillegg er det lagt inn midler til rundvask av institusjonene og noe økte midler til utstyr.

 

Teknisk etat tilføres midler slik at alle nåværende aktiviteter videreføres. Etaten har omdisponert midler slik at det opprettes ny stilling som saksbehandler i teknisk administrasjon. Det er tilført noe økte midler til vedlikehold av kommunale bygg. Administrasjonen er av den oppfatning at midler til vedlikehold ikke er tilstrekkelige. Kommunale avgifter er foreslått økt med 3 prosenter. Teknisk administrasjon vil nå foreta endelige beregninger av avgiftsregulativet.

 

Sentraladministrasjonen har økt sine utgifter til legetjenesten. I tillegg er det avsatt reserver på utgifter til renter. Rentenivået er satt til 8 prosent. Det er også avsatt tilstrekkelig med midler til lønnsøkninger i løpet av 2009. Det er avsatt 1,4 millioner i frie midler. Midler til kirka er økt på lik linje som midler til etatene.

 

Det som gjenstår nå er å arbeide fram et investeringsbudsjett i tråd med politiske føringer. Administrasjonen vil foreslå at det avsettes midler til prosjektering av flere framtidige sykehjemsplasser i Havøysund, prosjektering av trinn 3 i renoveringen av Havøysund skole, opptak av lån til videre utlån til boligkjøpere, det såkalte startlånet, samt midler til et mindre stedsutviklingsprosjekt i samarbeid med Havøysund skiklubb. Dette prosjektet går på å renovere lysløypa, samt anlegg av turstier i dalbotn i Havøysund.

 

Vannverket i Tufjord blir lagt inn i tråd med foreløpige planer. Utdyping av innløpet til Tufjord vil senere bli tatt stilling til dersom Stortinget vedtar det foreslåtte statsbudsjettforslaget.

 

Midler som er foreslått på statsbudsjettet avsatt til rassikring av riksveg 889 og mudring av Havøysund havn, berører ikke kommunens budsjett direkte, men har store positive samfunnsmessige konsekvenser for kommunen.

 

Formannskapet vil bli orientert om administrasjonens budsjettforslag torsdag 30. oktober. Formannskapet vil drøfte situasjonen og komme med ytterlige styringssignaler til administrasjonen på dette møtet.

 

Administrasjonen starter nå arbeidet med å framskrive budsjettet i fire år. Det endelige budsjettforslaget, både med tall og tekst, regnes å være ferdig 10. november. Dokumentene vil da bli sendt ut til politisk behandling. Dette gjelder budsjettet for 2009 og langtidsbudsjettet for 2009-2012, samt kommunale avgifter for 2009. Videre vil budsjettene til kommunens KF (kommunale foretak), Havøysund havns budsjett og Måsøy industrieiendoms budsjett, sendes ut til behandling.

Skjema