Jubel for bredbånd

Les Finnmark Dagblads artikkel om bredbåndsnettet mellom Måsøy, Kvalsund og Hammerfest.
Kvalsund, Måsøy og Hammerfest kommune har spyttet flere millioner kroner i kassa for å gi skoleungene et digitalt forsprang. Nå er det bredbånd på omtrent hvert et nes i de tre øy- og fjordkommunene. Ikke rart det er jubel.

Av Svein G. Jørstad, Finnmark Dagblad.

blmn fd























Ungene på Reindalen jubler for bredbåndstilknytning med 16 andre skoler i regionen.


Rundt åtte millioner kroner har prosjektet kostet alt i alt. Av dette har Forskningsrådet lagt inn 2,6 millioner i såkalte HØYKOM-midler. Resten er et spleiselag mellom de tre nabokommunene. Rundt 1.600 skoleelever på 17 forskjellige skoler i de tre kommunene er knyttet sammen digitalt. Med en kombinasjon av fiberkabel og radiolinker er avstanden mellom Neverfjord og Gunnarnes, Måsøya og Kårhamn etc. kortet ned til mikrosekunder.

Jubelåpning
Åpningen av nettet ble jublende markert onsdag, med alle tre ordførerne til stede. Ragnar Olsen i Kvalsund og Alf E. Jakobsen i Hammerfest var på Reindalen skole på Fuglenes. Tilstede var også Måsøy-ordfører Ingalill Olsen sammen med lærere og skolebarn i Havøysund, i nåtid på lyd og bilde via det nye nettet.
Men først og fremst var ungene der, og fylte hele bandbredden med felles sang mellom Havøysund og Hammerfest og musikk og dans.

Ut i verden
Bredbåndsløsningen har gitt skolene et redskap som kan gi visjonene bak ønsket om IKT i skolene et reelt innhold.
- Den elektroniske «motorveien» ligger der. Det er opp til skolene å fylle den med et fornuftig innhold, poengterte både politikere og skoleledere under åpningen. For tilknytningen gir enorme muligheter for kontakt mellom skolene for både de 200 lærerne og de i alt 1.600 elevene. Og det gir også rask tilgang til Internett og resten av verden.
Entusiasmen er i alle fall stor, noe oppvekstsjef Jon Strand i Måsøy understreket med nylaget rim i anledning åpningen.

Mer innhold
Samarbeidet mellom de tre nabokommunene har gjort prosjektet mulig. Mer samarbeid kan gi hjelp til innholdet. De sju kommunene i Vest-Finnmark regionråd har nå gått sammen om å skaffe midler til en skoleportal med digitale læremidler.

Nettet vil også gi en unik mulighet for å knytte sammen elevene på små og store skoler. Her er skoler med fra 1-2 elever og opp til 300 elever bundet sammen.
- Her har ganske sikkert både elever og lærere god nytte av å ha kontakt med hverandre, sa bl.a. hammerfestordfører Alf E. Jakobsen før han unisont med Ingalill Olsen i Havøysund trykket på «enter»-knappen og satte det hele formelt i gang.

blmn fd  2

























Ordfører Ingalill Olsen og ordfører Alf E. Jakobsen (i blå ramme) åpner bredbåndsnettet på den digitale måten.

Skjema