Jungmann_100x159

Livslang kamp - en krigsseiler forteller.

Tordis Lunde har skrevet en bok om sin far, Greger Gregersen fra Måsøya. Hun har klart å gjøre det som mange av oss skulle ha gjort, å skrive ned viktige hendelser fra et langt liv. Ikke nok med det, hun har klart å gjøre det mens personen ennå lever, og hun har derved gitt han den gleden å få en drøm oppfylt: ”det skulle ha vært skrevet om”, som Greger så ofte har sagt.

Greger ble født på Måsøya i 1921, vokste opp der, kom tidlig i fiskebåten sammen med faren sin, Sigvart Gregersen. Han og gjorde som så mange andre 17-årige gutter gjorde på den tida, han dro til sjøs. Han dro til Oslo i 1938 og fikk seg hyre på dampskipet ”Sig”. Etter hvert ble det mange forskjellige båter av ulik beskaffenhet og standard.

Dette var ei veldig vanskelig tid. 2. verdenskrig var i anmars, og det var mildest talt utrygt på havet. For eksempel ble ”Sig” senket 5 måneder etter at han mønstret av båten. Samme skjebne led mange av båtene, men Greger hadde utrolig nok flaksen på sin side, og unngikk å bli senket.

Greger førte hele tiden sin egen logg, og denne loggboka har han tatt godt vare på gjennom hele sitt liv. Hans datter Tordis har dermed hatt solide nedtegnelser som er det viktigste bakteppe for boka, i tillegg til at hun har fått hans egne muntlige beretninger, og utfyllende kommentarer.

 

Boka er en krigsseilers historie, men den er også krigsseilernes historie. Mange har hatt det som Greger, så boka er et viktig tillegg til litteratur som allerede er skrevet om emnet. Det fine med denne boka er at den har med seg personskildringer og tanker om hendelsene, og hvordan krigsdramatikk kommer til å prege et menneskes liv.

 

I tillegg til at boka skildrer livet til folk på Måsøya i en tid hvor ikke alt var så greit, så skildrer den samtidig livet og tilværelsen for andre, for folk flest, alle som levde på den tida. Ingenting kom av seg sjøl, her var det oppfinnsomhet, arbeidsinnsats o.s.v. som gjaldt. På 20- og 30-tallet nyttet det lite å syte og klage. Dette vil være gjenkjennbart for finnmarkinger og andre kystfolk, vekke minner for de eldre og være nyttig historielesing for de yngre.

 

Boka er rikt illustrert, her er blant annet mange fine bilder fra Måsøy, både gamle og nye.

 

Jeg tenker meg at Greger, i sin tilværelse på Husnestunet sjukeheim i Hardanger, er stolt og fornøyd over at boka er utgitt, det er blitt ”skrevet om...". Han som ikke var så villig til å fortelle om opplevelsene sine som krigsseiler, han ville egentlig at folk skulle få vite hvor tøft og nerveslitende det var.

 

                               ________________________________________________________________________

 

Bokanmelder er Gro Giæver Hågensen (ex Pettersen) opprinnelig fra Havøysund, som synes dette er både lokal og nasjonal historie, og burde ha interesse og være verd å lese for mange.

 

Hun opplyser til kommunens hjemmeside at boka kan lånes på biblioteket i Havøysund, og at den kan kjøpes på G. Hagen i Hammerfest.

Forfatteren Tordis Lunde kan kontaktes på epost hvis ønskelig: 2.lunde@online.no

 

Jungmann_500x795
Greger - jungmann
Matros og skytter_500x378
Greger - Matros og skytter

Skjema