Måsøy kommunes budsjett for 2005 er vedtatt

Kommunestyret behandlet budsjettet tirsdag 14. desember. Drifta i 2005 må tas ned for at budsjettet skulle komme i balanse. Til tross for at stillinger reduseres er budsjettet meget stramt og det finnes få reserver til eventuell renteoppgang eller andre uforutsette hendelser.
Nedenfor følger hele vedtaket i kommunestyret:

Budsjett for 2005 vedtas med følgende kommentarer:

Drifta i 2005 må tas ned for at budsjettet skulle komme i balanse. Til tross for at stillinger reduseres er budsjettet meget stramt og det finnes få reserver til eventuell renteoppgang eller andre uforutsette hendelser.
Måsøy kommunestyre vil henstille til alle etater om å ha budsjettdisiplin og melde øyeblikkelig dersom det ser ut som budsjettet ikke holder.
Budsjettet har allikevel en profil hvor en unngår oppsigelser og ikke rammer tjenesteproduksjonen.
Det betyr at ansatte må være forberedt på omstilling og endrede arbeidsoppgaver. Dette er krevende, men nødvendig for å komme i havn med budsjettet.
Dett vil bli situasjonen også i 2006 og Måsøy kommunestyre ber alle; ansatte, organisasjoner, brukere og andre interesserte om å bidra til at de framtidige innstramminger rammer minst mulig.
Heretter vil alle ledige stillinger vurderes før de lyses ut.

Innen skolesektoren inneholder budsjettet kutt på 2 stillinger ved Havøysund skole f.o.m. 1.8.05.
Videre forutsetter budsjettet reduksjon av administrasjonsressursen ved distriktsskolene. Dette søkes om som en 4-årig forsøksordning. Denne reduksjonen vil ikke ta timer fra distriktselevene, men føre til endrede arbeidsoppgaver for rektorene.
Før dette kan gjennomføres forutsettes det en godkjenning av fylkesmannen i Finnmark. Dersom en slik godkjenning ikke foreligger før skolestart 05/06 vil kommunestyret få saken tilbake for å finne inndekning.
Budsjettet inneholder ikke inndekning for økning i husleie for Måsøy folkebibliotek. Kommunestyret er innstilt på å bruke av de frie midlene som ligger i budsjettet, men vil og signalisere at framtidig lokalisering av biblioteket må utredes og komme tilbake til kommunestyret i løpet av 2005.

I helsesektoren tas 2,6 stillinger ned i budsjett for 2005. Dette synliggjør hvor store omstillinger som må til for å få budsjettet i havn.

Måsøy kommunestyre vedtar å fortsette opprustning av torget i Havøysund, men ber administrasjonen om å arbeide for mulige kostnadsbesparelser. Det delegeres til teknisk komite å følge opp disse besparelsene.
Bygging av psykiatriboligene utsettes, da tilskuddet kan nyttiggjøres ut 2007. Før vedtak om bygging ber kommunestyre om en redegjørelse fra administrasjonen hvorvidt utbygging av 5 enheter vil medføre økte driftsutgifter.
Flytebrygge på Måsøy har fått tilskudd som ikke blir utbetalt før i 2006. Kommunestyret vil komme tilbake til nårtid oppstart for utbygging av flytebrygga skal iverksettes.

Utbygging/ombygging av Havøysund skole til Havøysund nærmiljøsenter er et stort økonomisk løft. Måsøy kommunestyre kan ikke se at det er mulig å realisere nærmiljøsenteret ut fra de planer som foreligger. Det er allikevel et akutt behov for oppgradering av deler av Havøysund skole. Måsøy kommunestyre ber om at denne saken kommer tilbake til kommunestyret i 2005 hvor en foreslår investeringer som er realistiske å gjennomføre.

Havøysund kirke har vedlikeholdsutfordringer, spesielt knyttet til lekkasje ved vinduer. Det bevilges kr 50.000 til akutt tiltak p.g.a. lekkasjer.
Måsøy kommune har pr. 1.1.2004 ca 39,5 millioner kr i lånegjeld og kommunestyret ønsker å signalisere overfor administrasjonen at lånegjelda skal ligge på omtrent dette nivået også for framtiden.
Måsøy kommunestyre disponerer ikke noe av reservene (797.000 kr), ut over de 50. 000 kr til kirke, på dette tidspunkt, da svært mange forhold knyttet til budsjettet er usikkert og uavklart.

Det bevilges kr. 20.000,- til ungdomsrådet av de frie midlene.

Måsøy kommunestyre ser at årets budsjettsituasjon tilsier at man må skjære ned på drift.
Helsesøstertjenesten reduseres med 0,5 stillingshjemmel for budsjettåret 2005, men kommunestyret ønsker at denne skal stå vakant slik at man har myndighet til å disponere denne ved eventuelt behov.

Skjema