Ny utgave av Ultima Thule

Til neste år er det 20 år siden Ultima Thule kom ut for første gang. De første årgangene blei for det meste konstruert hjemme på gulvet ved hjelp av klipp og lim-prinsippet.Fra omlag 1990 har dataprogrammer gjort det mulig å gjøre det meste av arbeidet ferdig slik at trykkeriet bare utfører selve trykkinga.
Vi i Måsøy historielag legger stor vekt på egenproduserte tekster og bilder. Tekstene skal fortelle noe om det som har hendt i vår kommune. Historiene sier noe om vår identitet, hvorfor vi handler som vi gjør og hvordan vi opplever verden omkring oss. De forteller også om likheter og fellestrekk i større sammenhenger. Måsøy historielag bevarer, formidler og skaper identitet. Uten minner og historier er det ingenting som skiller oss fra andre arter i naturen. Derfor håper vi at vi ågså i fremtiden vil makte å produsere årboka. Men, vi trenger nye skribenter. Har du en historie å bidra med? Din artikkel vil bli mottatt med takknemlighet. 
 
I år inneholder Ultima Thule 16 artikler. Gamle medisinalberetninger fra 1800-tallet der embetsfolk sendte inn rapporter til myndighetene avaslører ikke bare de sosiale forholdene i lokalsamfunnet. De sier veldig mye om embetsfolkenes egne moralske oppfatninger av befolkningen her. Vi presenterer skolehistorie fra 1950- og 1960-tallet. Var skolen da så forferdelig som enkelte påstår?
Vi har en olympier og norgesmester fra Havøysund. Markus Svendsen var Bjørn Wirkolas konkurrent og venn på 1960-tallet. Les Markus` egen historie fra denne tiden.
Norske soldater deltok i besettingen av Tyskland etter siste verdenskrig. 8 personer fra Måsøy kommune var i Tyskland. Les deres historie om oppholdet i Tyskland.
Vi hadde to lokalaviser i Måsøy tidlig på 1900-tallet. Vi har bevarte utgaver av den ene. Vi byr på en artikkel om avisa "Stor-Stappen" som kom ut i Gjesvær i år 1900. Den var håndskrevet og med kvinnelig redaktør.
Årets utgave inneholderr både storfint besøk fra Frankrike, livshistorier, båthavari, fiske ved Bjørnøya og andre fortellinger. Dessuten noen bokanmeldelser. Til sist; bildematerialet er kjempeflott.
 
 
utlima thule  19





















































Innhold:
Lederen har ordet:     
   Vor gamle, nationale bondekultur….
Berit Olsen:
   Gamle medisinalberetninger fra Måsøy …….
Svein Mathisen:
   Kveitefiske ved Bjørnøya……….
Magnus Grundnes:
   Mitt levnesløp………………….
Bernt Jacobsen:
   Se nøye på ordene………………..
Gerhard Olsen:
   Havøygutt på topp…………………
Bård Mortensen:
   Tysklandsbrigaden………………….
Ragnvald Tapper:
   To fortellinger fra Rolvsøy……………..
Anne Margrethe Lund:
   Høtt eller klepp?…………………………
Svein Mathisen:  
   40 år siden Nysjøtragedien……………………
Kjersti Skavhaug:
   Det står alltid kvinner bak. Avisa "Storstappen"
Rolf H. Nilsen:
   Mors brev om sin døde sønn
Bjarne Ingebrigtsen:
   Måsøy Ungdomslag
Bernt Jacobsen: 
   Far viste oss veien nordover……………….
Bård Mortensen:
   Mine år som elev i Havøysund ………………
Berit Olsen: 
   En pariserinne i Havøysund………………..
Jan og Randi Halvorsen:
   Juleturen 1962…….
 

 
Bernt Jacobsen
 
 

Skjema