Ordførerens hjørne 01

Ordførerens hjørne 1. juli

Endelig ble det noen skikkelige sommerdager i nord, med mange nye temperaturrekorder. Jeg kan ikke huske sist vi snakket om tropenetter på kysten i Finnmark, men denne uka har det virkelig vært varmt og deilig – før vi fikk oss en kalddusj med vind, regn og tåke. Nå letter det igjen.

Sist helg ble Norge på nytt rammet av meningsløs terror. Natt til lørdag ble to mennesker drept og 21 skadd, etter at en mann skjøt mot folk like ved London Pub, et utested som besøkes av mange homofile, i Oslo sentrum.
Til tross for at hendelsen ble omtalt som rystende og dypt tragisk, og avlysningen av Pride-markeringen lørdag, tok folk til gatene for å markere kjærligheten og stå opp mot hatkriminalitet.
Allerede mandag varslet justisministeren evaluering av både politiet og PST, med tanke på at disse hadde kjennskap til gjerningsmannen – og vurderingene som var gjort med tanke på psykisk helse.

Onsdag ble flere store, norske virksomheter utsatt for hackerangrep.
Man mener disse hackerangrepene kan ha to hensikter; å lamme konkrete tjenester, men også ha et mål om å spre frykt. En russiske hackergruppe - Killnet - har tatt ansvar for angrepet.

Lån en ordfører
Jeg startet denne uka med et besøk på biblioteket for å følge opp en idé fra biblioteksjefen, som vil arrangere møter mellom innbyggerne og ordføreren.  Vi diskuterte mange gode idéer om bruk og aktivitet på biblioteket, blant annet plass for underholdning/opptreden, ei egen barneavdeling og et møterom. Nå kan du snart «låne» ordføreren en time den første torsdagen i hver måned til en uformell kaffeprat på biblioteket. Der kan du ta opp saker og ting som du lurer på, eller som du ønsker at vi politikere skal ta tak i. Møtene vil være mellom kl. 16.00-17.00, og første gang blir torsdag 1. september.

Mandagsmøte
Hver mandag klokken 12.00 møter jeg varaordføreren og kommunedirektøren til en prat om den politiske agendaen, samt kommunens utfordringer og muligheter. Denne uken var det kommuneøkonomien som tok det meste av tiden. Vi jobber tett sammen, politisk og administrativt, for å få på plass tall, og løse våre framtidige utfordringer i driften.
Med konstituert kommunedirektør, som også har en rolle som kommunalsjef, må vi også prioritere de viktigste oppgavene/sakene. Bjørg Mette Giæver har tatt rollen godt, og vi har en veldig god og felles forståelse for hvor «skoen trykker». Førstkommende mandag skal vi møtes igjen for en statusoppdatering og for å sette kursen videre.

Sol og bad
Når sola varmer er det et yrende liv ved Storvannet i Havøysund. Denne uka kom endelig badebrygga på plass, og jeg har snakket med noen unger som var veldig fornøyde.
Det skal ikke så mye temperatur til, før ungene kaster seg ut i vannet, og denne uka har de virkelig hatt det hyggelig i og ved vannet. Også Selvika har hatt mye besøk i løpet av uka. Selv om sjøen er kaldere enn i Storvannet, så kaster folk seg ut i det – for å kjøle ned solvarme kropper.

Med rot i virkeligheten
Denne uka måtte jeg nok en gang forsøke å forklare hva som ble sagt fra talerstolen, i kommunestyret den 12. mai. Etter debatten om sykepleierlønn, påstås det at jeg har sagt at det er arbeidsmiljøet blant sykepleierne som har skyld i at folk slutter.
En journalist fra Finnmarksposten hadde «dykket» inn i saken, og Hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet i Måsøy reagerer på at ordføreren, fra talerstolen i kommunestyret, skal ha sagt at sykepleiermangelen er sykepleiernes egen skyld. Mange sykepleiere og andre i helsetjenesten er rett og slett forbanna for at det kan komme slike uttalelser som ikke har rot i virkeligheten.
Jeg har stor forståelse for at folk blir forbannet, hvis man velger å la dette fremstå som noe jeg har sagt, og at dette har rot i virkeligheten.

Når administrasjonen kom med en sak til formannskapet der man ba om over 3,3 millioner for å øke lønna til sykepleierne, uten at man også så på arbeidstidsordninger, permisjonsreglement, tilrettelegging for SFO, lønnsordninger innen oppvekst, etc., så ble debatten tøff.

I Formannskapet foreslo jeg følgende innstilling, som ble enstemmig vedtatt:
«Saken behøver en grundig og bred debatt rundt lønns- og personalpolitikken i Måsøy kommune.
Formannskapet sender derfor saken videre til kommunestyret uten innstilling.»

I den opphetede debatten i kommunestyret sa jeg fra talerstolen, direkte til leder for helse og oppvekst at, sitat; «takk dere selv for at dere ikke klarer å holde på folk». Dette gjorde jeg med bakgrunn i tidligere samtaler med ledelsen, - og det «kokte» vel litt over for meg i kommunestyret.
Jeg skal innrømme at ordene ble skarpe, og beklager at jeg i debatten henvendte meg til en mellomleder - noe som selvsagt var feil. Her var det kommunedirektøren jeg skulle rettet mine dårlig valgte ord til, når jeg dessverre valgte å si det jeg sa fra talerstolen.

Jeg har allikevel aldri sagt at det er sykepleierne eller arbeidsmiljøet i helsesektoren som har skyld i at sykepleiere slutter. Jeg har derimot skrytt til kommunens ledelse av arbeidsmiljøet, og om hvor løsningsorientert de som jobber der er. Jeg var på besøk i institusjonene i fjor sommer, og var virkelig imponert over de menneskene som jobber der.
Da oppfattes det dessverre som underlig at man bruker et såkalt sitat som ikke har rot i virkeligheten til en sak i avisa, og til å gjøre ansatte «forbannet».
Dette er ingen unnskyldning fra min side, eller en måte å kneble debatten på, men det er faktisk min eneste mulighet til å forsvare meg mot slike rykter og såkalte «sitater».

Bygdevekstavtale
Onsdag ble vi uten nett ei stund på rådhuset, akkurat da jeg skulle delta i et Teams-møte med fylkeskommunen. Jeg hastet hjem til solveggen på verandaen, og fikk koblet meg opp. Staten lyser ut en foreløpig 3-årig pilotordning, primært mellom stat og distriktskomunnene, hvor det overordnede målet er å bidra til bosetting, tilgang på kompetent arbeidskraft og fremtidsrettet næringsutvikling i de minst sentrale deler av distrikts-Norge. Dette skal være et distriktspolitisk virkemiddel rettet mot kommunen for å løse lokale og tilbakevendende utfordringer på en mer skreddersydd måte, styrke lokaldemokratiet, og utvikle kommunenes verktøykasse for å løse overordnede og sammensatte problemstillinger. Dette må det søkes på, og i utgangspunktet skal Øst-Finnmark prioriteres, og man ser også på prosjekter der kommuner har samarbeidsordninger.

Skilt for n´te gang
Nå dukker det stadig opp nye skilt langs FV889, som forteller om severdigheter. Nasjonal Turistveg har fått laget mange skilt, og disse er fortløpende blitt plassert ut der de skal være. Allikevel så er det fortsatt noe som mangler.
Jeg har nå etterlyst bedre skilting til kunstbygget på Ørahaugen, spesielt skilt som viser veien dit.
Ved parkeringen ved bygget er det kommet opp skilt, men mange tilreisende finner ikke veien til bygget så lenge de ikke vet hvilket bygg det er. Også skiltene som skal stå på Hurtigrutekaia og Hurtigbåtkaia skal monteres, men der manglet det noe monteringsmateriell.

På MC til Havøysund
De siste ukene har det vært veldig mange motorsykler på besøk i Havøysund. Ikke bare er dette en Nasjonal Turistveg, men veien er også en fantastisk motorsykkelvei som lokker. Flere magasiner har omtalt Havøysundvegen som en vei som må oppleves å motorsykkel, både for sin natur og sine svinger. I ei avis som kom i posten denne uka kunne man lese hva lederen i Hammerfest MC-klubb synes, og det bare måtte jeg ta med i denne ukes «Ordførerens hjørne»:
«Jeg synes en tur til Havøysund er helt fantastisk å kjøre. Med tanke på de veien som er utover der, du er helt nært havet med fjellformasjoner på den andre siden. Det er fine svinger, noe som gir en kjempefin tur. Den ruta er en av mine favoritter.» Jeg kjører motorsykkel selv, og må si meg helt enig.

Besøk hos bedrifter
Besøk hos bedrifter er alltid hyggelig og lærerikt, og på sommeren har jeg alltid tid til ekstra mange kaffekopper. Torsdag formiddag var jeg på besøk hos NettiNord AS, som tidligere het Repvåg Nett AS. Der snakket vi om jobben til montørene, jeg fikk høre historier fra stormfulle reiser til øyene, og jeg informerte de om arealplanen og avsatte arealer til fremtidig ny trafostasjon.
Jeg må si jeg har stor respekt for montørene som sørger for at vi har strøm til hus og bedrifter, uansett årstid og uansett vær – og jeg unner de virkelig alle fine sommerdager ute.
I løpet av besøket fikk jeg også sett mange flotte bilder på veggene i de fine og lyse lokalene på montørstasjonen. Fotografiene ble som å vandre i en kunstutstilling i hverdagen.
Ønsker du/dere besøk av ordføreren, så er det bare å ta kontakt.

På agendaen
Mandag er det ukentlig møte med kommunedirektøren og varaordføreren.
Ellers vil ordførerens arbeidsdag og tilholdssted bli veldig fleksibel. Allerede i kveld har jeg fått æren av å åpne årets Perla-festival, og jeg vil være tilgjengelig for både innbyggere og tilreisende gjennom uka. Når folk i alle aldre samles, er det en unik mulighet for meg å møte folk for en prat, og lytte til tanker og ideer fra innbyggerne.

«Politikere snubler i dagens problemer og gårsdagens sitater.»
Carlo Franchi

God helg
Bernth R. Sjursen

 

Skjema