2023

Ordførerens hjørne 24. mars

Enkelte uker kan virkelig være hektisk, og denne uka har jeg vært høyt og lavt for å jobbe med alt fra sykkelritt, via organisasjon til kollektivtilbud

Jeg har alltid likt å være på farten for å møte folk. Etter som tiden som ordfører har gått så har jeg fått ta del i veldig mye spennende og jeg har blitt kjent med mange mennesker, utfordringer og muligheter i og utenfor kommunen.
Jeg har flotte folk rundt meg; på rådhuset, i organisasjoner, i byråkratiet og i politiske miljøer som kan bidra med veiledning, hjelp og svar på ting som opptar innbyggerne og næringslivet.
Når det blir for hektisk i hverdagen har jeg familien min som jeg kan krasjlande hos - og slippe ned skuldrene når kroppen er tom.  

Å bli invitert til arrangement med barn og unge synes jeg er ekstra hyggelig, og jeg rydder mer enn gjerne ekstra plass i kalenderen for å lytte til de som skal føre kommunen vår videre. Jeg er så heldig at jeg får avslutte denne uka med LAN-treff med ungdommen, og neste uke starter med påskelunsj på Gunnarnes skole.

Administrativ organisering
I mandagens møte om fremtidens administrative organisering gjennomgikk vi spørsmål og tanker rundt risiko og sårbarhet ved en endring i organisasjonen. Oppgaver skal løses, og ansvarsområder skal rokkeres på, og da må man jobbe tett med de ansatte og fagforeninger for å finne de gode løsningene. Onsdag var det et møte med ledere i kommunen der det kom mange gode innspill til organiseringen, ledernivå, arbeidsoppgaver, osv. To timer fløy av gårde, og kommunedirektøren fikk mange punkter notert og systematisert av sine medarbeidere.

Kombibåtkai på Ingøy
I forbindelse med at nye sjøkontrakter skal lyses ut med virkning fra 2026 er samferdselsavdelingen i fylkeskommunen nå i ferd med å utarbeide prinsipper for sjøkontrakter i Finnmark. Dette er en sak som skal til politisk behandling i fylkestinget i juni 2023.
Denne uka fikk jeg tilbakemelding om at utbyggingsprosjektet «kombibåtkaia» er satt på vent inntil prinsippsaken er politisk behandlet i juni. Jeg har hatt mange samtaler med politikere på «alle kanter» denne uka, for å gi signaler om at dette ikke er greit. Forprosjektet er ferdig, finansieringen er vedtatt, og da kan man ikke bare legge dette «på vent». Etter det jeg kan se er det ikke gjort noen politiske vedtak i verken fylkesrådet eller fylkestinget om at dette prosjektet skal settes på vent. I skrivende stund har jeg ikke fått noen endelig avklaring, men har bedt om en formell tilbakemelding fra fylket.

Strandrydding
Selv om det for tiden snør og blåser, så blir det plutselig vår og klart for strandrydding.
Finnmark Friluftsråd samarbeider med Hold Norge Rent, Handelens Miljøfond og In the same boat om strandrydding i Finnmark. Kysten i Finnmark er lang og værhard. Det finnes mye avfall, og flere strender har ikke vært ryddet på årevis. Vil dere være med på strandrydding, så er tiden for å melde seg nå.
Så langt har disse meldt seg på i Måsøy kommune:
•             Hallvika velforening, Måsøy
•             Havøysund hundeklubb, Måsøy
•             Havøysund skole, Måsøy
•             Ingøy grendelag, Måsøy
•             Tufjord molta & utleie AS, Måsøy
•             Havøysund isbaderlag, Måsøy

Her finner dere påmeldingsskjema til årets strandrydding.

Lån en ordfører
Onsdag var jeg på plass i biblioteket for å møte innbyggere. Dette er et tilbud til alle, men det viser seg at det ikke er så mange som dukker opp på disse «kaffe-møtene». Jeg får stadig tilbakemeldinger på telefon, e-post og i sosiale media – gjerne når ting ikke fungerer eller at man er misfornøyd med noe. Allikevel er det veldig få som tar turen for å møte ordføreren over en kopp kaffe, for å snakke om egne ønsker og tanker, eller generell utvikling av kommunen. Jeg vil fortsette å tilby denne muligheten, for selv om det kommer kun en eller to personer, så er akkurat disse innbyggernes meninger viktige.

Folkemøte Arctic Race of Norway
Onsdag kveld ble det arrangert et folkemøte på hotellet om Arctic Race of Norway (ARN). Tidspunktet for møtet var nok det dårligste man kunne finne, da det var både Skicup og andre arrangementer akkurat da. Dermed var det veldig få som dukket opp, men vi som var der fikk avklart mange spørsmål i forhold til det tekniske rundt et slikt stort arrangement. Det vil bli invitert til et nytt folkemøte i mai.

Torsdag morgen møttes alle vertskommunen på Teams for en oppdatering fra ARN. Der fikk vi også svar på mange praktiske spørsmål rundt de tekniske og praktisk tingene som vi skal bidra med. Ellers var det «en studie» i kreative påfunn, aktiviteter i publikumsområder, muligheter for profilering av lokalt næringsliv og foreninger, TV2-produksjonen, etc. Jeg kan love dere at dette blir både spennende, innholdsrikt og tøft. Et par ting å merke seg:

  • Det skal lages ei mediehåndbok som helikopter og reportere skal bruke. I den må vi få inn alle severdigheter og sprøe påfunn som skjer langs løypa, på sjøen, på et fjellvann eller på en fjelltopp. Da finner kameraet i helikopteret deg (dere), og reportere kan fortelle om dette under sending.
  • ARN Caravanen er 25-30 biler som kjører foran sykkelrittet. Disse vil stoppe på utvalgte steder for å skape aktivitet, dele ut ting, og «varme opp» publikum. Hva tenker innbyggerne vil være viktige stoppeplasser, hvor det vil møte opp folk? Kommunegrensa, Lillefjord, Slotten, Snefjord, Bakfjord, Selvika, «Kongeplassen»???? Bilene vil stoppe 4-5 plasser, men alt avhenger av om det vil være folk og aktiviteter der. Gi meg gjerne en tilbakemelding.

Ukens gladsak
Frivillighet og omsorg er vakre ord, og Norges Røde kors kombinerer dette på en glimrende måte.
Det gleder meg derfor at Havøysund Røde kors stables på beina igjen. Distriktskontoret og tidligere «Røde korsere» har jobbet sammen for å få til noe i kommunen, og nå er de i gang. Kontaktpersoner for de som ønsker å være med er: Geir Inge Hansen (91161403), Helga Kårdal Andreassen (98006782) og Renate Giæver (41144221). Det er to ting man i første omgang skal få på plass: Beredskap og «Barnas Røde Kors», og allerede 11. april inviteres det til aktiviteter ved gapahuken på Storvannet.
Røde kors eier også ei hytte ved Tverrvannet, og denne ønsker man skal være åpen og tilgjengelig for de som ønsker å bruke den. Da er det bare å ta kontakt med Geir Inge hvis du ønsker å bidra til å holde hytta varm.

Neste uke

  • Besøk på Gunnarnes skole
  • Teaterforestilling – Kulturskolen
  • Formannskapsmøte
  • Møte i Bygdevekstprosjektet
  • Møte med destinasjonsselskapene i Nord-Norge

 

«Å bry seg er det største av alt,

å bry seg er det som betyr mest»

Friedrich von Hügel

 

God helg.

Bernth R. Sjursen

Skjema