Ordførerens hjørne 9

Ordførerens hjørne 9. april

Tilbake til hverdagen, og de fleste er godt i gang med sine gjøremål på land og sjø etter påsken.

Gode gamle «Odd Egil» med brødrene Oddvar og Egil-Arnfinn Fagerhaug var innom på en snarvisitt tidligere i uka, på sin ferd vestover på juksafiske. Det er alltid hyggelig med en prat på kaikanten, og spesielt spennende når det kommer båter fra øyene i kommune. Hvordan går fiskeriene, er det noe nytt fra øyene, har man noen spørsmål, tanker eller ønsker? På kaikanten går alltid praten lett, og latteren sitter løst – og så hender det at det slenges en fisk opp på kaia – dagens middag.

Covid-19
Påsken har vært «smittefri» i Måsøy, og vi har vært spente på om det ville komme en smittebølge i landet etter påskeferien. Regjeringen har forlenget de nasjonale tiltakene fra 12. – 14. april. Torsdag dukket det opp gledelige nyheter i form av beregninger som viser at R-tallet i Norge = 0,86. Dette betyr at vi er på riktig vei, og at smitten faktisk er på vei nedover. Fortsetter denne trenden, ser jeg lyst på tiden fremover mot vår og sommer.
Jeg har merket meg en utålmodighet i folket, og det dukker opp mange spørsmål og rykter om testing, kontrollpost, at vi har gitt bort vaksiner osv. Den sikreste lokale informasjonen vil du alltid finne på kommunens hjemmeside, og straks det skjer noe nytt vil dette bli oppdatert. Informasjon som haster, vil i tillegg sendes ut som SMS til innbyggerne.
Utsendingen av vaksinedoser øker nå, men dette kan også svinge. Som kommune har vi ingen påvirkning på fordelingen, men så langt har dosene økt. I uke 13 ble det satt 28 doser, i uke 14 ble det satt 43, og i neste uke skal det komme enda flere doser. Altså ingenting som tyder på at vi har «gitt bort» vaksinedoser. Er du usikker på om du står på listen over de som ønsker vaksine, eller mener du burde vært oppringt? Ta kontakt med legekontoret på koronatelefonen, 91747278 (hverdager mellom kl. 09-15.00).

Regjeringens plan for gjenåpning av landet
Regjeringens plan for gjenåpning består av fire trinn. Det første trinnet er tilbake til tiltaksnivået vi hadde før 25. mars. Man håper å være igjennom de 3 første trinnene innen utgangen av juni. Første trinn kan vi være ferdig med 14. april, og det vil deretter gå minst 3 uker mellom hvert trinn.
Regjeringen vil ikke gi noen datoer, men følger med på utviklingen av smittesituasjonen og tempoet i vaksineringen. Innholdet i de forskjellige trinnene finner du her.

17. mai
Mange lurer på om vi kan feire 17. mai på en mer normal måte i år. Etter statsminister Erna Solbergs redegjørelse for Stortinget denne uken, sitter vi igjen med følgende om nasjonaldagen 2021:
«Hvilke rammer som vil gjelde for 17. mai er det for tidlig å ta stilling til nå. Regjeringen vil komme tilbake i siste halvdel av april med nærmere informasjon om råd og anbefalinger for feiring av nasjonaldagen»

Bassenget
Når det gjelder bassenget er det dessverre ikke i bruk enda. At bassenget fortsatt ikke er tatt i bruk skal jeg være den første til å beklage. Dette skyldes ikke politisk uvilje, men rett og slett tekniske løsninger og forsinkelser.
Jeg ble overrasket da det dukket opp en facebook-post hvor man diskuterte at det ikke ble gjennomført svømmeundervisning på skolen, og tenkte dette måtte bero på en misforståelse. Vi har tidligere diskutert utfordringer og krav til utleie, og at dette har skapt noe bry. Som første sak denne uken tok jeg dette opp med både kommunedirektøren og rektoren, for å få klarhet i hva som mangler. Det gjenstår montering av et pålagt system for automatisk klorbehandling. Jeg har fått bekreftet at delene er på plass, men at man venter på en sertifisert montør for å få på plass systemet. Montøren skulle hit før påske, men ble forhindret av dårlig vær. Det er en kjent sak at bassenget i seg selv er i dårlig forfatning, og man har lagt en innvendig duk i karet. Etter at dette var gjort måtte rørene renses for rust og annet smuss. Nå er det altså monteringen av klorsystemet som gjenstår, og jeg håper det ikke vil gå lang tid før dette er på plass.

Demontering av vindturbiner
I slutten av neste uke skal 15-20 mann være på plass for å starte med demontering av vindturbinene på Havøygavlen.  Det vil bli en hektisk periode, hvor 15 av de 16 turbinene skal fjernes, før det skal reises 9 nye slik at det totale antallet vindturbiner blir 10.
Demonteringen skal være ferdig i god tid før de nye vindturbinene kommer i august.
De nye turbinene er av typen Vestas V117-4,2 MW, som har en navhøyde på 91,5 meter og en rotordiameter på 117 meter. Totalhøyde på de nye turbinene er 150 meter, som ca. 20 meter høyere enn dagens turbiner
I konsesjonssøknaden var det lagt til grunn en løsning med 11 vindturbiner med 90-95 m navhøyde og 110-120 meter rotordiameter, det vil si en totalhøyde på inntil 155 meter. Den endelige utbyggingsløsningen gir dermed færre og lavere turbiner enn den løsningen som lå til grunn i konsesjonsbehandlingen.

Sommerskuta
Vi er i full gang med planlegging av «saker og ting» i forbindelse med besøket av NRK og sommerskuta, Statsraad Lehmkuhl til sommeren. Filmingen gjøres stort sett under seilingen, men det skal lages «postkort» fra de stedene skuta besøker. I Havøysund ønsker vi også å skape litt aktivitet og en ramme rundt de dagene skuta ligger her, og ser på forskjellige muligheter. NRK ønsker også noen som kan være med på en del av turen, gjerne en trubadur som kan mer enn bare å spille/synge, som kanskje kan noen gode historier og litt godt sjømannskap. Føler du at dette treffer deg, så ikke nøl med å ta kontakt med meg.

Styremøte MNH KF
Torsdag deltok jeg i styremøte hos Måsøy Næring og Havn KF. Styret behandlet blant annet «Årsmelding 2020», «Handlingsplan 2021», «Vedtekter næringsfond kvinnelige gründere», «koronamidler», og søknader om støtte til næringsaktører. I møtet fikk vi også en statusoppdatering på prosjektet med ny redningsskøytekai – noe ordføreren og flere av styremedlemmene påpekte at det gikk veldig tregt, og ba om fortgang i prosessen. Kaia er veldig dårlig, og det haster med å få på plass en ny løsning.

«For å oppnå store ting må vi ikke bare handle,
men også drømme; ikke bare planlegge, men også tro.»

Anatole France

God helg
Bernth R. Sjursen

Skjema