KST170610_100x80

Siste kommunestyremøte for Elisabeth

Det var knyttet en viss spenning til kommunestyremøtet i går, torsdag 17. juni, hvor blant annet politikerne skulle ta stilling til etablering av barnehage på Rolvsøy og innføring av eiendomsskatt i kommunen. For Elisabeth Gulbrandsen (Sp) var dette hennes siste opptreden i kommunestyret i en karriere som startet helt tilbake i 1987.
KST170610_100x80

Elisabeth Gulbrandsen hadde søkt om entledigelse (fritak) av alle kommunale verv som følge av at hun bor utenfor kommunen store deler av året. Dette ble innvilget av kommunestyret, og som følge av dette rykker henholdsvis vararepresentant Åge Flaten på Senterpartiets liste automatisk opp som fast representant i kommunestyret og Gudleif Kristiansen som fast representant i formannskapet. Som nytt styremedlem i Måsøy Industrieiendom KF ble Håkon Emil Olsen valgt.

Kommunestyret vedtok at det skal bygges et nytt bygg hvor det skal etableres et vaskeri for 6 varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA). Måsøy kommune er den eneste kommunen i Finnmark som ikke har fått på plass denne typen arbeidsplasser som er viktig for å kunne gi et tilbud til dem som av ulike grunner har havnet utenfor det ordinære arbeidsmarkedet. I rådmannens innstilling er bygget foreslått satt opp i området mellom brannstasjonen og ungdomsboligene i Nordregate 7. Kommunestyret vedtok bygging av et nytt bygg, men ber administrasjonen om å finne en egnet tomt et annet sted enn det som fremgår av saksutredningen. En tomt som gir mer areal til fremtidig utvidelse med flere aktiviteter utover vaskeridrift samt plass til parkering og lager.

Det var ikke enighet i kommunestyret om etablering av ordinær barnehagedrift på Rolvsøy, men et flertall gikk inn for at det skal igangsettes en prøvedrift av barnehage så snart det er mulig høst 2010 og frem til skoleslutt 2011. I vedtaket sies det imidlertid at en forutsetning for videre drift utover dette må være at barnetallet i barnehagen øker. Kommunestyret kan allikevel bli nødt til å ta stilling til videre drift høst 2011 allerede i budsjettmøtet i desember hvis overføringene fra staten blir betraktelig mindre enn forventet. Det forutsettes at det søkes dispensasjon hvis dette er nødvendig siden dette er en prøvedrift. Dersom kommunen ikke får dispensasjon er familiebarnehage/privat barnehage eneste løsning. Kommunestyret vil da bidra med kr. 150.000,- i oppstartstilskudd som tas fra formannskapets disp.

Siste sak som ble behandlet av kommunestyret var sak om innføring av eiendomsskatt i kommunen. Rådmannen viste til i sin redegjørelse til at de økonomiske utsiktene for kommunen ser svært vanskelig ut, og at gjennomføring av nødvendige investeringer i utvidelse av helsesenteret, skolene, veiene, VTA, ungdomsboliger, Hallvika industriområde m.m. vil betinge økte inntekter til kommunen. Eiendomsskatt vil her være helt sentralt for å få dette til. I rådmannens innstilling var det foreslått at kommunestyret skulle vedta innføring av eiendomsskatt på verker og bruk fra 2011 og på bolig- og fritidseiendommer i hele kommunen fra 2012. Kommunestyret var imidlertid ikke klar for å gjøre et slikt vedtak i møtet. Kommunestyret vedtok at i den økonomiske situasjonen kommunen er i er det behov for å ta stilling til om kommunen skal innføre eiendomsskatt. Kommunestyret må i den forbindelse ta stilling til om eiendomsskatt skal utskrives i hele kommunen, utskrives på boliger og fritidseiendommer, promillesats og ekstern/intern takstmenn. Rådmannen bes om å legge frem priseksempler fra sammenlignbare kommuner, og at dette gjøres til neste kommunestyremøte i oktober. 

Ordfører John Aase takket til slutt av Elisabeth Gulbrandsen for sitt lange arbeid og engasjement som politiker i kommunen.

 

Elisabeth_740x594
Velfortjente blomster til Elisabeth Gulbrandsen.
IMG_6787_740x411
Konsentrerte politikere fra opposisjonen.
John Aase_740x586
Ordføreren om barnehagesaken.
Posisjonen_740x404
Posisjonen var klar til å ta ordet.
ElisabethG_740x469
Aktiv siste dag på jobb for Elisabeth.

Skjema