Snefjord vindpark - innspill til utredningsprogram

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå oversendt Høring av melding om Snefjord vindpark til Måsøy kommune. Bakgrunnen for høringen er at høringsinstansene skal få mulighet til å uttale seg om programmet, og komme med innspill om ting de mener bør være med. Formannskapet skal behandle saken 12.05.
Rådmannens innstilling:

Formannskapet vedtar at den fremlagte melding om Snefjord vindpark kan legges til grunn for konsekvensutredninger med følgende merknader:

Adkomst og veg,
Adkomsten til området må utredes og vurderes, herunder også konsekvenser for eksisterende infrastruktur.

Miljømessige forhold
De miljømessige forhold i anleggs- og driftsfasen må vurderes. Herunder avfall- og avfallshåndtering, vann- og avløpsforholdene m.v.

Turistveg
RV 889 er utpekt til å bli nasjonal turistveg, årsaken til dett er bl.a. den varierte natur man ferdes igjennom på vegen ut mot Havøysund.
Rådet for nasjonale turistveger har på generelt grunnlagt uttalt at de ikke ønsker etablering av vindmøller på / langs de aktuelle strekningene. Kommunen forventer derfor at dette forholdet blir grundig vurdert i Konsekvensanalysen, herunder hvilke konsekvenser et eventuelt vindkraftanlegg vil ha i forhold til RV 889 som nasjonal turistveg. Formannskapet forventer at dette arbeidet skjer i tett dialog med styret i Nasjonale turistveger.

Anleggets plassering på halvøya
Det utpekte område er av betydelig størrelse. Kommunen er derfor opptatt av at tiltakshaver i konsekvensutredningen gjennomfører utredninger av ulike alternative plasseringer innenfor området. For hvert av de aktuelle alternativ på det da komme tydelig frem fordeler / ulemper i forhold til de aktuelle "konfliktområder"

I tillegg så må man be om at følgende momenter innarbeides i foreslått program:

  • Plassering av overføringslinjer internt i område, samt tilkobling til eksisterende nett. Konsekvensen av forskjellige trasserer bør vurderes
  • Konsekvensen ved å bruke luftspenn kontra jordkabler i hele / deler av traseen
  • Vurdering av støy bør også gjøres i forhold til dyr/fugler og ikke bare mennesker. Da dyr/ fugler hører lyder på andre frekvenser enn mennesket. Likeså må støy i anleggsfasen utredes.
  • Tilgjengelighet til området må bl.a. vurderes i forhold til reindrift, motorferdsel i utmark, sikkerhet på / utenfor veg, beredskap


Dokumenter:
1. Høring av melding, Snefjord vindpark

Innledning:
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå oversendt Høring av melding om Snefjord vindpark til Måsøy kommune. Bakgrunnen for høringen er at høringsinstansene skal få mulighet til å uttale seg om programmet, og komme med innspill om ting de mener bør være med.

På bakgrunn av de innspill som kommer vil NVE utarbeide et endelig program for konsekvensutredningen. Konsekvensutredningen vil deretter danne grunnlag for selve søknaden om konsesjon.

Når en søknad om konsesjon foreligger vil denne sammen med konsekvensutredningen bli sendt på høring til alle berørte parter. Kommunen får da mulighet til å vurdere hvorvidt man ønsker at vindkraftanlegget skal bli etablert eller ikke.


Saksutredning:
Fra meldingen
Formålet med meldingen er å informere lokale og regionale myndigheter, organisasjoner og befolkningen i området om at planlegging av vindparken har startet. Gjennom meldingen vil disse bli kjent med utbyggingsplanene og kan bidra med utforming av et program for utredninger det er nødvendig å gjennomføre for å klargjøre virkningene av den planlagte utbyggingen. Utredningsprogrammet danner grunnlaget for konsekvensutredningen som utbygger skal sende sammen med konsesjonssøknad på et senere tidspunkt.

Ved valg av lokalisering av en vindpark er følgende forhold viktige å ta hensyn til:
Vindforhold:  Høy årsmiddelvind.
Infrastruktur:  Nærhet til eksisterende veger og kraftlinjer.
Bebyggelse:  Avstand til eksisterende bebyggelse.
Næringsvirksomhet: Unngå negative virkninger for annen næringsvirksomhet.
Topografi:  Terrengforhold som gir gode vindforhold og kan bygges ut uten for store inngrep og kostnader.
Verneområder:  Avstand til verneområder.
Kulturminner:  Områder med viktige kulturminner.
Friluftsliv:  Viktige friluftsområder.

Den viktigste forutsetningen for etablering av vindkraftverk er naturlig nok stabil og relativt sterk vind. Det er imidlertid først etter at vindmålinger er gjennomført over en lengre periode i området, det vil bli klart om det er grunnlag for å gå videre med planlegging og søknad om konsesjon for bygging av et vindkraftverk ved Snefjord.

Halvøya er en interessant lokalitet ut fra de aktuelle utvalgskriteriene. Vindforholdene er gode, sannsynligvis meget gode. Terrenget er noe kupert, men med flere flate partier som kan gi plass til bygging av en vindpark. Arealet gir mulighet for å lage en god utforming av vindkraftverket med plassering av vindmøller og veger på en hensiktsmessig måte. Grunnen består mye av bart fjell med løsmasser i mellom og store deler inneholder lite vegetasjon. Det aktuelle området for en vindpark ligger ca. 200-350 moh, men med noen høyere fjelltopper. Tiltakshaver har valgt å forhåndsmelde hele halvøya vest for Snefjord, selv om bare de høyereliggende områder antas egnet for bygging av en vindpark. Nærmeste innmatingspunkt med tilstrekkelig kapasitet er i Skaidi med sentralnettet, eiet av Statnett.

Anlegget foreslås videre knyttet opp til Skaidi ved fremføring av egen kraftlinje

Lovgrunnlag
Det planlagte tiltaket er konsesjonspliktig etter energilovens § 3-1, slik at virkninger av tiltaket kreves utredet i forbindelse med en konsesjonssøknad.
Men planlegging av vindkraftverk medfører ikke automatisk en plikt til melding og konsekvensutredning etter plan- og bygningslovens kap VIIa, § 33-2a, men faller inn under §33-2b i loven; "tiltak som etter en konkret vurdering kan kreves konseskvensutredet". Med erfaring fra tilsvarende prosjekter de siste årene, vurderer Hydro at planene om et vindkraftverk ved Snefjord er omfattet av krav om konsekvensutredning etter plan- og bygningsloven og at prosjektet dermed er meldepliktig.

Investeringer i energiindustri m/ en investeringskostnad på over 50 millioner skal konsekvensutredes, jfr § 4 i forskrift om konsekvensutredning. For konsesjonsbehandlig av denne sakstypen er det energiloven som gjelder, mens konsekvensutredningen skal følge plan og bygningslovens bestemmelser.

I og med at det er energiloven som gjelder medfører dette at det er NVE har ansvaret for at utbygger utarbeider en konsekvensutredning som igjen skal på høring før direktoratet tar endelig stilling til om tiltaket får konsesjon.

Hydro Oil & Energy har utarbeidet et forslag til program for konsekvensutredning. Måsøy kommune har som en av høringsinstansene fått dette oversendt fra NVE til uttalelse. Videre ble det den 11.03.04 gjennomført ett informasjonsmøte mellom kommunen og utbygger/NVE, samt et åpent folkemøte på hotellet.

Gjennomgang av utredningsprogrammet
Under følger en gjennomgang av meldingen med utkast til program for konsekvens­utredning. Meldingen er utarbeidet av Hydro.

Det finnes mange forskjellige vindturbiner, både i størrelse og utseende. I følge meldingen vurderer utbygger det som mest aktuelt å benytte turbiner i størrelsesområdet 0,8-3,5 MW. Høyden på slike turbiner vil være fra 50 -100 m, med rotordiameter på 50-100 m.

Videre opplyser meldingen at utbygger planlegger å etablere 70 -150 vindturbiner avhengig av størrelsen på turbinene. Foreløpig har Hydro antydet en samlet effekt på ca 100 MW, begrensningen ligger da i dagens overføringskapasitet ut fra fylket og ikke det aktuelle areal. 

Beregnet produksjon vil variere i forhold til installert effekt i henhold til følgende oppstiling:


Installert effekt 50 MW 100 MW 300 MW   
Forventet års produksjon 160 GWh 320 GWh 960 GWh 

Følgende sitater er sakset fra kapitel 5i meldingens som omhandler vurderingen av konsekvenser av vindkraftverket.:

Myndighetene har satt som et mål at det skal produseres 3 TWh/år vindkraft her i landet i år 2010, og en vindpark ved Snefjord vil være en viktig bidragsyter til å nå dette. Med det største utbyggings­alternativ, ca. 300 MW, kan en vindpark i Snefjord dekke 1/3 av dette målet.

Siden vindforholdene er gode, er det samfunnsmessig og miljømessig viktig å utrede om området kan utnyttes til vindkraftverk.

  • Halvøya vest for Snefjord vil ved utbygging til vindkraft endre karakter fra et åpent, temmelig øde landskap, til et område dominert av tekniske installasjoner for kraftproduksjon.
  • Infrastrukturen vil i mindre grad prege landskapsbildet. Vindturbinene antas å bli lite synlig fra bebyggelsen i Snefjord, fordi turbinene mest sannsynlig blir plassert litt inne på platået. Virkningen vil sannsynligvis bli størst fra sjøen under innseiling til Snefjord.
  • Området hvor vindparken planlegges fremstår som en markert landskapsprofil vest for bebyggelsen i Snefjord. Deler av området kan karakteriseres som et inngrepsfritt naturområde, og det er ingen bebyggelse i nærheten annet enn langs riksvegen
  • Et vindkraftverk vil kunne ha konsekvenser for reindriftsnæringen i området. Selve det arealet som beslaglegges er minimalt, det består i det alt vesentlige av vegene innen vindparken. Undersøkelser som er gjort (REIN-prosjektet) har vist at adferden til reinsdyrene i liten eller ingen grad synes påvirket av vindmøller, mens derimot kraftlinjer ser ut til å være av større betydning. Vindparkområdet (den del av planområdet som ligger høyere enn ca. 200 moh og som antas egnet til utbygging med vindmøller) er ikke velegnet for kalving etter det tiltakshaver så langt har fått opplyst.
  • Tiltakshaver har opplysninger om at forsvarsanlegg ligger i såpass god avstand at forsvaret bør kunne påregnes å akseptere mulige konsekvenser av en vindpark på dette sted. Det påregnes at forsvaret selv vil fremme sitt syn under høringen av denne meldingen og at dette tema i så fall vil bli krevd konsekvensutredet.
  • Ved drift av parken vil det kreves i størrelsesorden 2-6 årsverk, i form av teknisk personell, avhengig av vindparkens størrelse. I utbyggingsperioden, som varer ca 1 års tid, vil det være muligheter for leveranser av varer og tjenester lokalt, spesielt knyttet til etablering av infrastruktur og bygninger. Selve vindturbinene vil bli levert ferdige fra produsenten.

Følgende siteres fra meldingens kap 6.1
I henhold til planprosessen, skal denne meldingen danne grunnlaget for en konsekvensutredning som skal følge konsesjonssøknaden. Konsekvensutredning skal redegjøre for de virkninger utbyggingen av vinkraftverket har for miljø, naturressurser og samfunn. I tillegg til å vurdere virkningen av det planlagte tiltaket, vil utredningene også angi eventuelle tiltak som kan gjennomføres for å redusere konsekvensene av utbyggingen, såkalte avbøtende tiltak.

Under følger en gjennomgang av de områder som utbygger foreslår blir konsekvensutredet:

Landskap, kulturminner/kulturmiljø og friluftsliv
Landskap
Gjennomførte utredninger har vist at det er et behov for å se disse emnene i sammenheng, for å få en best mulig tilnærming til den visuelle påvirkning og virkning på opplevelsesverdiene. Ved å samordne metodene for beskrivelse av dagens situasjon, vil det bli lagt vekt på å beskrive de påvirkninger utbyggingen vil ha på verdiene i landskapet på en helhetlig måte. Tiltakshaver anser at den visuelle påvirkning av vindkraftverk oftest er en av de viktigste konsekvenser. Ved bruk av fotorealistiske teknikker vil det bli utarbeidet fotografisk visualisering av vindkraftverket fra ulike punkter i området. Det vil bli vist både nærvirkning og fjernvirkning av vindparken. Fotostandpunkter vil bli fastlagt i samarbeid med lokale myndigheter.

Kulturminner
Det vil bli innhentet opplysninger fra eksisterende data og informasjon fra lokalkjente og organisasjoner, for å finne ut om det er kulturminner i planområdet. Dersom slike finnes, vil de bli beskrevet og kartfestet som grunnlag for senere vurderinger av hva som skal gjøres med dem.

Friluftsinteresser
Det vil bli gitt en oppsummering av dagens bruk av planområdet og tilgrensende områder. Tiltakshaver vil innhente informasjon fra kommunen, organisasjoner, fylkesmannens miljøvernavdeling og fylkeskommunen. Det vil bli redegjøre for hvorledes jakt og ferdsel i området vil kunne påvirkes og drives etter at en vindpark er bygget. Det vil også bli redegjort for eventuelle avbøtende tiltak som kan iverksettes for å redusere avdekkede ulemper.

Urørte naturområder
I og med at vindparker oftest planlegges i urørte områder, vil det bli utarbeidet en oversikt over situasjonen i kommunen før og etter en utbygging av vindparken. Særskilte kvaliteter knyttet til det urørte naturområdet vil bli kort omtalt.

Flora og fauna
Det vil bli innhentet opplysninger om naturtyper og vegetasjon i området, med spesiell vekt på å avdekke om det er forekomster av truede arter i planområdet. Dersom slike finnes vil det bli utarbeidet oversikt over dem. Dessuten vil rapporten omtale relevante forhold knyttet til eventuell forekomst av "rødlistete" arter og enkeltobjekter. Mulige avbøtende tiltak vil bli diskutert.

Tilsvarende utredninger vil bli gjort for fugl og vilt. Det vil bli kartlagt om det er hekkeplasser for fugl, trekkorridorer for fugl og dyr, samt områdets funksjon i jaktsammenheng. Eventuelle avbøtende tiltak vil bli vurdert. Arbeidet vil i stor grad basere seg på informasjon fra fylkesmannens miljøvernavdeling, i tillegg til informasjon fra lokale organisasjoner og jaktlag. Det vil også bli tatt kontakt med Norsk ornitologisk forening, for å sikre god informasjon om eventuelle rødlistearter.

Reindrift
Tiltakshaver vil ved kontakt med reindriftsnæringen, representanter for reinbeitedistriktet og reindriftforvaltningen, gi en oppsummering av dagens bruk av planområdet og tilgrensende områder. Tiltakshaver vil beskrive antatte virkninger i anleggs- og driftsfasen for reindriftsnæringen og redegjøre for eventuelle avbøtende tiltak.

Støy
Det vil bli utarbeidet et eget støykart med basis i den angitte utforming av vindparken. Utgangspunktet for beregningene er standard beregningsverktøy for vindbransjen med en representativ turbin som eksempel. Støykartet vil angi områder med ulike støynivåer.

Annen arealbruk
Dersom det blir tilkjennegitt problemer knyttet til forsvarets interesser ved utbygging av området, vil denne problemstilling bli søkt avklart i utredningsfasen. Avklaringer i forhold til kommuneplanen i Måsøy vil også være en del av utredningen.

Samfunnsmessige forhold
Det vil bli redegjort for hvorledes kommunen og lokalsamfunnet vil bli påvirket i form av sysselsetting og verdiskaping som en følge av utbygging, både i anleggsperioden og i driftsfasen. Likeledes vil det bli redegjort for hvorledes man vil forholde seg til de som blir direkte berørt av utbyggingen.
Etatssjefens/rådmannens vurdering (også personal- og økonomiske konsekvenser):
Meldingen tar for seg de fleste av de ting som det er aktuelt å utrede. Slik teknisk sjef vurderer saken så er det spesielt følgende momenter som ikke er omtalt

Turistveg
RV 889 er utpekt til å bli nasjonal turistveg, årsaken til dett er bl.a. den varierte natur man ferdes igjennom på vegen ut mot Havøysund.
Rådet for nasjonale turistveger har på generelt grunnlagt uttalt at de ikke ønsker etablering av vindmøller på / langs de aktuelle strekningene. Kommunen forventer derfor at dette forholdet blir grundig vurdert i Konsekvensanalysen, herunder hvilke konsekvenser et eventuelt vindkraftanlegg vil ha i forhold til RV 889 som nasjonal turistveg. Dette arbeidet bør gjøres i tett dialog med "Nasjonale turistveger"

Adkomst og veg,
Adkomsten til området må utredes og vurderes, herunder også konsekvenser for eksisterende infrastruktur.

Miljømessige forhold
De miljømessige forhold i anleggs- og driftsfasen må vurderes. Herunder avfall- og avfallshåndtering, vann- og avløpsforholdene m.v.

Plassering
I prinsippet omfatter meldingen hele arealet. I folkemøtet fremkom det at man så for seg 2 ulike alternativer. Kommunen bør kreve at det utredes alternative plasseringer i området med tilhørende konsekvensvurderinger. I denne sammenheng er det viktig at man får en sammenlignbar oppstilling av "konflikt områder"

I tillegg så må oppfatter man at det er behov for noen mindre presiseringer, bl.a. bør det komme frem at man er opptatt av følgende forhold:

  • Plassering av overføringslinjer internt i område, samt tilkobling til eksisterende nett. Konsekvensen av forskjellige trasserer bør vurderes
  • Konsekvensen ved å bruke luftspenn kontra jordkabler i hele / deler av traseen
  • Støy i anleggsfasen må vurderes
  • Vurdering av støy bør også gjøres i forhold til dyr/fugler og ikke bare mennesker. Da dyr/ fugler hører lyder på andre frekvenser enn mennesket
  • Tilgjengelighet til området må bl.a. vurderes i forhold til motorferdsel i utmark, sikkerhet på / utenfor veg, beredskap


Havøysund 05.05.04

Skjema