Verdens nordligste bredbånd åpnet

Bredbånd lengst mot nord gir bredbånd til 17 skoler, 12 distriktsbygder og samarbeidsnett mellom 3 kommunesentra. Her finner du mer om dette banebrytende prosjektet i Finnmark.
blmn fd  2























 

OrdførerIngalill Olsen og ordfører Alf E. Jakobsen (i blå ramme) åpner bredbåndsnettet på den digitale måten. Foto: Svein G. Jørstad, Finnmark Dagblad.


Om åpningen
Presis kl 12.00, tirsdag 07.12.04, ble bredbåndnettet som knytter alle skolene i Kvalsund, Hammerfest og Måsøy kommune sammen.

Åpningen ble markert med en videokonferanse mellom Reindalen skole i Hammerfest og Havøysund skole i Måsøy (over IP selvfølgelig!). Første innslag var en flott animasjonsfilm om Bredbånd Lengst Mot Nord. Så ble bredbåndet offisielt åpnet ved synkrone tastetrykk (ingen forsinkelse) av ordførerne i Hammerfest og Måsøy.
 
Flinke elever underholdt fra både Reindalen skole i Hammerfest og fra Havøysund skole. Ordførerne i alle tre kommunene strålte om kapp med prosjektører og lysrigg. I sine taler fremhevet de mulighetene dette betyr for samarbeid, og vinklet utbyggingen inn på potensialet for å knytte bedriftene i regionen inn på nettet.

Skolesjefen i Hammerfest, Steinar Paulsen, sammen med kultur- og oppvekstsjef i Måsøy, John Strand, var begge spente på fortsettelsen: Hvordan bruke bredbåndet i opplæringen - hvordan utvikle den digitale kompetanse hos grunnskolelevene? Svarene var at bredbåndet gir store muligheter for samarbeid og integrasjon av IKT i skolen. John Strand hadde til og med laget noen verseføtter i anledning dagen.

Det hele ble avsluttet med en felles sang. Og for trolig første gang ble Halvdan Sivertsens "Levende Lyd" fremført IP-basert av 130 barn mellom to skoler!

Om prosjektet
Bredbånd lengst mot nord er et samarbeidsprosjekt mellom Hammerfest, Kvalsund og Måsøy kommuner. HØYKOM har også støttet prosjektet med 2.7 millioner. Det er nå etablert et grunnskolenett for alle skolene i disse kommunene, som blant annet forsyner skolene med et felles intranett- og Internettaksess. I videreføringen av prosjektet vil innbyggerne i distriktsbygdene få tilbud om bredbånd og vi håper på sikt å kunne knytte til oss flere skoler og kommuner.

Linker
Reportasje i Finnmark Dagblad

NRK Finnmark

Video om bredbåndsnettet (vist på åpningen)

Skjema