Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 16. juni

Ei spesiell uke nærmer seg helg, og det et tid for litt oppsummering. 

Denne uka har formannskapet vært i Hammerfest for felles møte med Hasvik og Hammerfest i forbindelse med «bygdevekstavtalen, og i går gjennomførte vi valgperiodens siste ordinære kommunestyremøte. Det «politiske sommerferien» er plutselig her, men det betyr i år også starten på valgkampen.

En ordførers hverdag
Når man sitter og tenker tilbake, og blar i to fulle ringpermer med kopier av «Ordførerens hjørne», så føler jeg meg privilegert og takknemlig. Samtidig har det også vært mange kamper for innbyggerne – mot offentligheta. Vi er en liten kommune, men skal levere de samme tjenestene som byer og større kommuner. Da skulle det vel bare mangle om ikke staten og fylkeskommunen også leverer til oss. Det er dessverre ikke alltid vi blir sett eller hørt, og da blir det desto viktigere at vi gjør oss synlig og «høyrøstet». Jeg kan umulig oppsummere nesten 4 år som ordfører her, men lar en bildesamling vise noe av det jeg har vært ute på det siste halvåret. Jeg har møtt mange mennesker som har satt spor hos meg, og jeg er takknemlig for alle gode ord og klapp på skuldra. Jeg har stor tro på Måsøy kommune og alle de flotte menneskene som bor og lever her.

Arealplan
Denne uka har vi hatt både internt møte og møte med Statsforvalteren, for å forsøke å finne løsninger på innsigelser til forslag til ny arealplan hos oss. Her har vi møtt mye motbør, som kan hindre utvikling, men jeg har tro på at vi kan fine omforente løsninger for arealer i både sjø og på land. Vi ønsker industriområder, havbruk, fiskeri, boliger, turistnæring, reindrift, turområder, kraftproduksjon, osv. Alt er mulig, men i arbeidet med arealplanen ser vi også at ting tar veldig lang tid. Jeg tror ikke vi kommer i mål før neste sommer. I mellomtiden må vi bruke tiden på mer dialog, møter og forberedelser. Når planen er klar, bør også vi være klare til å iverksette den.

Felles formannskapsmøte
Tirsdag avholdt Hammerfest, Hasvik og Måsøy et felles formannskapsmøte i forbindelse med Bygdevekstavtalen.
Formannskapene ble informert om hva Bygdevekstavtalen er, og om hvilke mål styringsgruppen har satt seg så langt. Hittil er det bestemt at boligutvikling, kompetanse og infrastruktur områder man ønsker å gå videre med.
Innenfor bolig ønsker man å se på modeller for å ta ned risikoen for husbygging, bruke dagens virkemidler bedre og se på mulighetene for minihus for å supplere boligmarkedet.
Innenfor kompetanse ønsker man å se på mulighetene for å etablere «kompetansehus», videreføring og styrking av LOSA, mulighetene for «stedsuavhengige» offentlige arbeidsplasser og utrede et felles plankontor for de tre kommunene.
Innenfor infrastruktur ønsker man å legge til rette for en digital likestilling for å sikre at alle er koblet på internett, jobbe aktivt for å bedre samferdselstilbudet og likestille ferge- og bilførende hurtigbåter.

Nye reguleringer i fisket etter kveite
Utvidet fredning i gyteperioden, økt minstemål, nye redskapsbegrensninger og rapporteringskrav er blant reguleringene som trådte i kraft 1. juni 2023. Spesielt vil jeg nevne 2 punkt:

  • Gytefredningen for kveite i perioden f.o.m. 20. desember t.o.m. 31. mars er nå utvidet til å gjelde alle redskaper i hele landet, tilsvarende det som tidligere har vært gjeldende i sør. Dette innebærer at det heller ikke er tillatt å fiske kveite med stang eller håndsnøre i fredningsperioden.
  • Minstemålet for kveite er økt fra 80 til 84 cm, som tilsvarer kveite på ca. 7 kg. Dette skal bidra til å sikre rekrutteringen og en bedre utnyttelse av fiskens vekstpotensial. Det økte minstemålet gjelder for både yrkes- og rekreasjonsfisket.

Fiskeridirektoratet vil i 2024 gjennomføre en ny høring hvor det vil bli vurdert reguleringer i fritids- og turistfisket etter kveite. Her må både aktører og politikere følge med, for å gi innspill.

Kollektivtilbud – igjen
Det er ikke første gange jeg skriver om kollektivtilbudet hos oss, og denne gangen er det busstilbudet som har gjort meg frustrert og forbannet. Når elever ikke kan reise på klassetur fordi det ikke er kapasitet på bussen, så kjenner jeg det koker i meg. Jeg har vært i kontakt med fylkesråd for samferdsel, og atter en gang bedt om at det tas tak i busskapasiteten hos oss. Når har vi blitt kvitt den gamle godsbussen, som ble erstattet med en langrutebuss. Gjennom vinteren har det vært problemer med å få tak i sjåfører, noe som har resultert i «taxi for buss» annenhver uke i flere måneder. Plutselig dukket det opp en minibuss med 16 seter. Etter noen runder med fylkesråden har jeg fått tilsendt anbudsdokumentene som gjelder for inneværende kontraktsperiode. Kravene for rute 207 Havøysund – Olderfjord er klokkeklare: Bussen skal ha minimum 20 passasjerplasser og toalett. Jeg har bedt fylkesråden om å rydde opp i dette.

Kommunestyremøte
I går gjennomførte vi valgperiodens siste ordinære kommunestyremøte, og det ble en lang dag i møterommet. Først vil jeg berømme kommunestyret for et godt møte, med en god tone, som gjorde at vi landet mange saker enstemmig.

  • Vi har vedtatt helårlig SFO i Havøysund, og vedtatt forskrift for SFO på Gunnarnes.
    I møtet kom vi også frem til at vi starter med å lukke avvikene ved Gunnarnes skole, og videre utrede oppvekstsenter. Her vi det bli bred medvirkning, slik at vi kommer frem til gode løsninger for fremtiden på Rolvsøy.
  • Kommunedelplan for oppvekst skal ut på høring, med en høringsfrist som tar hensyn til sommerferien.
  • Havne og næringsplanen og Masterplanen for reiseliv ble vedtatt.
  • Den nye administrative organiseringen av Måsøy kommune ble vedtatt, og vi skal nå i gang med endringsprosesser.
  • Årsmeldinger og regnskap, samt budsjettregulering 1/2023 ble behandlet.
  • Stillingshjemler for kommunepsykolog og ergoterapeut ble vedtatt.
  • I saken om permanent tillatelse for oppdrett ved Petternes var kommunestyret splittet, men det ble til slutt vedtatt at Måsøy kommune ikke stiler seg i veien for dette hvis det blir faglig vurdert at tillatelsen kan gis.
  • Til sist, men ikke minst, ble ansettelse av ny kommunedirektør vedtatt enstemmig. Nå skal noen formaliteter på plass, og at det som blir tilbudt stillingen takker ja.

Neste uke

  • Møte om mobildekning
  • Møte med reindriftssiidaer om arealplanen
  • Møte om konseptvalgutredniner (KVU) for Nord-Norge
  • Styringsgruppemøte «Bygdevekstavtalen»
  • Åpning Perla-festivalen

 

Politikk er historie i aksjon.

Roger Butterfield

 

God helg

Bernth R. Sjursen

Skjema