Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 19. mai

Det er fredag igjen, og en ny utgave av «Ordførerens hjørne» har oppsummert denne spesielle arbeidsuka.

Ikke bare har det vært feiring av nasjonaldagen, men også Kristi himmelfartsdag dukket opp på kalenderen. Allikevel har jeg hatt noen saker på bordet og kalenderen hos meg.
Folkemøter
Denne uka startet søndag med folkemøte om «Bygdevekstavtalen» i Lillefjord. Mandag var det folkemøter på Måsøya og i Havøysund. I løpet av møtene har vi fått mange gode innspill, men vi ser også at det er mange utfordringer som det må jobbes med – både politisk og administrativt.
Vi har også lett for å dykke ned i gamle saker som har frustrert folk over tid, og det virker som om vi er kommet inn i en slags «dugnadstretthet» etter pandemien.
I møtene jobber vi med å finne ut av styrkene til den enkelte bygda, hva som er viktig for vekst, og litt idemyldring rundt ny aktivitet. Dette er spennende.

Arctic Race of Norway
Vi har hatt et nytt møte i styringsgruppa for ARN, der snakket vi om kommunens oppgaver, og hvordan vi kan fordele ansvar for tekniske løsninger, folkefest, sidearrangementer, osv.
Det er mange ting som skal på plass, men vi har en rimelig god oversikt. Onsdag 24. mai inviterer vi til felles idémyldring på Samfunnshuset kl. 18.00, og jeg håper virkelig at vi fyller lokalet med mange kreative tanker og påfunn.

Samarbeid og fellesskap
Tirsdag var det åpen dag på «Fellesrommet» på Havøysund skole, i forbindelse med nyåpningen av rommet. Med god hjelp fra sponsorer og mentorer har elevene revet ut gammel innredning og pusset opp og innredet rommet til å bli en flott samlingsplass. Elevrådet har hentet inn ideer fra elevene, og både elever fra arbeidslivsfaget og øvrige elever har deltatt ivrig i dugnaden. Jeg er imponert over elevenes kreativitet, og stolt over næringslivet i kommunen som stiller opp og støtter barn og unge.

Befolkningsutviklingen i 1. kvartal 2023
Tallene for 1. kvartal er offentliggjort, og dessverre gikk vi ned med 9 personer denne perioden. Vi har nå et innbyggertall på 1110 personer. Hvis man dykker ned i statistikken, så ser man at vi i perioden har 0 fødte og 7 personer som er gått bort. Det er altså ikke fraflytting som er hovedårsaken til folketallsutviklingen, men derimot den demografiske utviklingen som er den store utfordringen hos oss. Hvis vi skal klare å snu dette, så er det nok ikke bare «kommunen» som må gjøre noe, men hele samfunnet som må stå opp for å skape enda mer trivsel og positivitet slik at folk ønsker å flytte til kommunen. Vi må snakke om de som gjør de bra tingene, vi må løfte frem det som er positivt, vi må snakke om – og inkludere de som kommer hit, og vi må fortsette å legge til rette for barn og unge.
Vi må jobbe tett sammen med barnefamilier for å finne ut hva som er bra og hva som føles vanskelig i hverdagen.  Vi vil ha vekst i kommunen. Da må vi ha flere barn og glade, tilfredse, ungdommer som ønsker å komme tilbake etter endt skolegang. Kloke og gjennomtenkte politiske vedtak kan skape magi.

Mange ledige stillinger i Måsøy
Samtidig med at innbyggertallet har gått ned, lyser stillingsannonsene mot oss. Mange nøkkelstillinger og fagstillinger står ubesatt, og det jobbes på høygir med intervjuer for å forsøke å få på plass nok folk i administrasjonen. Kommunen ivaretar de lovpålagte oppgavene, med det er helt på grensen til hva vi klarer. I løpet av 2-3 måneder håper vi å ha fylt opp noen av funksjonene som skal ivareta både tjenester og innbyggere på en bedre måte.

ROBEK
Statsforvalteren har meldt til Kommunal- og distriktsdepartementet at Måsøy kommune formelt kvalifiserer for innmelding i ROBEK på grunn av at regnskapet for 2021 ikke ble vedtatt innen fristen 30. juni 2022. Statsforvalteren anbefalte samtidig at kommunen allikevel ikke skulle meldes inn i ROBEK med henvisning til Kommunelovens § 28-1. I brevet skriver Statsforvalteren blant annet at Måsøy kommune over flere år har levert dokumenter av god kvalitet og innenfor frister. Statsforvalteren peker på at kommunen over år har hatt gode resultater, og har opparbeidet seg et solid disposisjonsfond. Videre legger kommunen opp til ytterligere oppbygging av disposisjonsfond i økonomiplanperioden. Kommunen har hatt en stabil, lav lånegjeld, og vil ved utgangen av økonomiplanperioden ligge på om lag samme nivå som i 2021.
Kommunal- og distriktsdepartementet har svart i brev av 4. mai at departementet slutter seg til Statsforvalterens konklusjon og at Måsøy kommune ikke blir meldt inn i ROBEK.

Ukens gladsak
Vi snakker gjerne om at dugnadsånden er nedadgående i landet, og da tenker jeg det er viktig å framsnakke de som virkelig står på som frivillig i bygdene våre. Som innbyggere forventer vi gjerne at det skal skje ting, og at vi skal ha store arrangementer og festivaler, men da må vi nok også være forberedt på å bli spurt om å ta vår tørn som frivillig – og stille opp for hverandre.
17. mai er dagen hvor vi tydelig ser at det frivillige arbeidet fungerer, og vi kan samtidig se hvor viktig fellesskapet er for innbyggerne i kommunen. Selv om det var surt og plaskregn ble det 17. mai-arrangementer på Ingøy, på Rolvsøy, i Snefjord og i Havøysund. Jeg vil sende en stor takk til alle dere som står på for å glede andre, og oppfordrer samtidig flere til å bli med i frivilligheten rundt om i kommunen. Dere er så viktige for trivsel og aktivitet i vår flotte kommune.

Kulturprisen
Når vi snakker om frivillighet og framsnakking, så er Måsøy kommunes kulturpris er viktig hyllest til de som virkelig står på for fellesskapet. Det er en stor ære for ordføreren å få dele ut prisen under folkefesten i Polarhallen 17. mai. Tildeling av kulturprisen foregår etter grunngitt forslag fra frivillige organisasjoner, kulturinstitusjoner eller privatpersoner, og behandles av formannskapet. Formannskapet kan også selv foreslå kandidater.
Kulturprisen kan gis til personer eller organisasjoner som hører hjemme i kommunen, og som har vist vedvarende evne til å yte kulturinnsats utover det vanlige.
I forslagsstillerens begrunnelse heter det blant annet at: Personen har alltid utpreget seg som en skikkelig lagspiller og en ildsjel i det meste av tilstelninger for (spesielt) barn og unge her i Måsøy.
Er det en man kan stole på at stiller på kort varsel der det trengs, så er det denne personen.

Årets kulturpris gikk til John Anders Linnerud.

Neste uke

  • Folkemøter «Bygdevekstavtale» på Ingøy og Rolvsøy
  • Folkemøte Arctic Race og Norway
  • Møte i styringsgruppa for «Bygdevekstavtalen»

 

«Lat oss tru på det gode i oss, lat oss syne det fram, godt folk!»

Olav Duun

 

God helg

Bernth R. Sjursen

Skjema