Home/Faktaopplysninger/Havøya

Havøya

 

Havøysund ligger på den minste av øyene - Havøya - med sine 7,2 km², og ligger på nøyaktig 71°nord.

Kart over Havøya

Her ligger kommunesenteret Havøysund med et folketall på ca.1125. Fiskerinæringa er sentral med en rekke fiskefartøy, to store fiskeindustribedrifter samt landets nordligste klippfisktørkeri. I tillegg ligger A/S Havøysund Patentslipp, med sin overbygde dokk, på Havøya. Stedet har foruten et godt utvalg av butikker også en bensinstasjon. Havøysund Hotell og Rorbuer, Claudines Gjestehus

Kommuneadministrasjonen har sitt tilhold i Havøysund. Likeså lege, prest, politi, ambulanse og helsesenter. Kort sagt - i Havøysund finner du det meste, og ikke minst; gode havneforhold. Stedet har et rikt forenings- og musikkliv, ei aktiv småbåtforening og her er både lysløype, idrettshall, svømmehall og fotballbane for de som ønsker å drive idrett, samt et kystkulturmuseum .

På Gavlen, som for øvrig er et lett tilgjengelig utsiktspunkt med kjørbar vei fra tettbebyggelsen, er det etablert en vindmøllepark med 16 vindturbiner. På utkikkspunktet Arctic View ytterst på Gavlen kan besøkende nyte vakker utsikt ut i havet og til det arktiske øyriket omkring mens man nyter noe å spise og drikke. Kafeen er åpen hele sommeren. I Storvannet er det mulig å fiske etter ørret, og på turen hit kan du passere breddegraden 71° N som er markert på stedet.

Havøysund har daglige hurtigruteanløp både på sør og nord, bussforbindelser og hurtigbåt- forbindelser med øyriket. Øya ble knyttet til fastlandet med bruforbindelse til Rv 889 den 18.august 1988, og ligger bare 9 mil fra E6.

Skjema