Home/Faktaopplysninger/Rolvsøya

Rolvsøya

Rolvsøya er med sine 89 km² den største øya i kommunen. Arealet til tross bor det bare omkring 65 mennesker fordelt på tettstedene Gunnarnes og Tufjord som ligger hhv vest og øst på øya, og som er knyttet sammen med helårsvei. Kart over Rolvsøya
På Gunnarnes ligger skole, kirke og dagligvareforretning, og også her er det lune havneforhold innenfor moloen. Rolvsøya er spesielt interessant i flora- og faunasammenheng. Det kan bl.a. nevnes at verdens nordligste forekomst av orkideen rødflangre finnes her. I 1992 ble en helt ny art for vitenskapen, en parasittveps, funnet på øya. Denne fikk navnet Synacra ocularis.

Myrene på Rolvsøya er kjent for sitt rike fugleliv, og det kan nevnes at de nordligste svarthalespover hekker her. Øya er et eldorado for aktiviteter som jakt, fiske og bærplukking, og har en natur som bare må oppleves. For idrettsinteresserte finnes her både fotballbane og lysløype.

Sommertid vender utflyttede rolvsøyværinger tilbake til øya, og folketallet øker betraktelig i hektiske sommermåneder. Sandstrendene, spesielt på Eines og i Persand, er rene og hvite og frister til en dukkert i Nordishavet en varm sommerdag.

Også Rolvsøya har hurtigbåtforbindelse både med kommunesenteret Havøysund og verdens nordligste by Hammerfest.

Fyrlykt i morgenlys

Morgenlys på Gunnarnes (foto: Sverre Nygaard).

Skjema